Javna kuhinja u Bihaću bi mogla ostati bez hljeba?

Zbog nagomilanih dugovanja prema dobavljačima, javna kuhinja u Bihaću, koja djeluje u okviru humanitarne organizacije “Merhamet”, nalazi se u veoma teškoj situaciji, a najveći problem je mogućnost obustave isporuke kruha.

Prema riječima Alena Prošića, direktora “Merhameta” u Bihaću, duguju oko 5.000 maraka dobavljačima ove namirnice. On ističe kako je posebno delikatna situacija što se sve ovo dešava za vrijeme trajanja mjeseca ramazana, kad imaju povećan broj korisnika usluga.

“Trenutno se nalazimo u jako teškoj situaciji jer nam prijeti obustava isporuke kruha za potrebe javne kuhinje zbog neizmirenih obaveza. Ostale zalihe hrane su pri kraju pa pozivamo sve dobre ljude da pomognu bar u toku mjeseca ramazana kako ne bismo ostali bez kruha”, rekao je Prošić.

Prema njegovim riječima, trenutno se u okviru ove kuhinje priprema oko 300 dnevnih obroka za građane u stanju socijalne potrebe. Javna kuhinja godinama opstaje zahvaljujući pomoći gradskih vlasti te samofinansiranju. “Nažalost, pomoć koju primamo iz gradskog budžeta je umanjena za ovu godinu, a naši apeli upućeni na ostale adrese su bez odjeka.

Također, značajno je smanjena ranija pomoć koju su nam pružali građani i kolektivi, a razlog tome je velika ekonomska kriza u društvu”, kaže Prošić. On je dodao kako svi koji žele pomoći rad javne kuhinje mogu to učiniti donacijama koje mogu donijeti u prostorije “Merhameta” ili uplatom na žiro račun 199-045-000-2154-807 u banci Sparkasse, sa naznakom “za javnu kuhinju”.

Nezavisne

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login