Jabukovo sirće lijek za kožu

Jabukovo sirće nije samo tekućina kojom polijevate salatu za bolji okus. Ima brojne dobrobiti, a možete ga koristiti kao sredstvo za čišćenje, ublažiti opekline od sunca, smanjiti tjelesne mirise, poboljšati okus hrane te ga koristiti kao šampon.

Ljekovita svojstva

A izgleda ima i ljekovita svojstva kao sredstvo za kupanje te opuštanje u kadi.

Kako ćete napraviti kupku? Odaberite jabukovo sirće pripremljeno što prirodnije. Dodajte 2 šolje u kadu napunjenu toplom vodom. Ostavite da to odstoji 20 minuta i preporučuje se da se ne istuširate odmah nakon namakanja.

Jabukovo sirće djeluje kao sredstvo za stezanje kože te tako umanjuje sve upale na koži, uključujući i opekline od sunca. Namakanje kože u sirćetu ublažit će peckanje i bolove te otekline.

Ako pak želite brzo rješenje, u čaši pomiješajte sirće i vodu te nanesite na kožu. Također, odlično je i antibakterijsko sredstvo koje pomaže izliječiti kožu od infekcija nastalih od bakterija, gljivica, čak i prhut.

Protiv bolova

Sirćetom možete smanjiti i tjelesne mirise. Ulijte sirće u kupku ili pomoću pamučne krpe natopljene u sirće i vodu obrišite pazuhe i stopala.

No, napomena: Sirće je blaga kiselina pa ga nemojte oralno unositi u velikim količinama ili ga nanositi na kožu a da ga ne pomiješate s vodom.

Bogat je kalcijem i kalijem te prilikom namakanja u kadi pomoći će vam ublažiti upaljene mišiće, a smatra se da smanjuje i znakove celulita. Možete pomiješati u čaši vode dvije čajne kašičice sirćeta i kašičicu meda te umasirati na bolno područje.

Dnevni avaz

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila