Iz bijelih mantila u generalni štrajk

Nezadovoljni Nezavisni sindikat zdravstvenih radnika USK zaprijetio je generalnim štrajkom jer Vlada ovog kantona još nije dala saglasnost na novi kolektivni ugovor.

Prema riječima predsjednika ovog sindikata Mirsada Muhamedagića, načelna saglasnost u vezi s tim pitanjem postignuta je prije više od mjesec dana, te je izrazio sumnju da Vlada USK svjesno vrši opstrukcije i odugovlači s potpisivanjem novog kolektivnog ugovora.

“Odlučili smo im dati rok do petka, kad je sjednica Vlade, i očekujemo da premijer Husein Rošić potpiše ugovor. Ukoliko se to ne dogodi, krećemo u organizaciju generalnog štrajka jer je naše strpljenje pri kraju”, istakao je Muhamedagić.

Kako je naveo, osnovni zahtjev zdravstvenih radnika vezan je za povećanje satnice sa dva na 2,35, kao i ograničenje sedmičnog radnog vremena na 37,5 sati.

Muhamedagić kaže kako zdravstveni radnici u USK imaju najniže plate u Federaciji BiH, koje su u proteklom periodu dodatno umanjene restriktivnim zakonima.

“I sa novom satnicom imaćemo najmanje plate u Federaciji BiH, ali smo svjesni trenutne ekonomske situacije u realnom sektoru i tome smo prilagodili naše zahtjeve”, kaže Muhamedagić.

Prema njegovim riječima, najniža plata u ovdašnjem zdravstvu iznosi 407 maraka i radi se o primanjima pomoćnih radnika, dok su lični dohoci srednjeg medicinskog kadra tek neznatno veći.

Niski lični dohoci i teški uslovi rada uzroci su sve masovnijeg odlaska medicinara iz Unsko-sanskog kantona van granica zemlje, istakao je Muhamedagić, dodajući da je zdravstvene ustanove u ovom kantonu samo u prošloj godini napustilo 65 medicinskih tehničara i 15 liječnika.

Nezavisne

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login