Istočno Sarajevo: Moguće proglašenje epidemije morbila

U Republici Srpskoj (RS) je još kod tri pacijenta potvrđeno da su pozitivni na virus mobila, a budući da su u Istočnom Sarajevu potvrđena povezana tri slučaja oboljelih danas će Dom zdravlja u tom gradu prijaviti epidemiju morbila.

Kada su u pitanju tri nova slučaja oboljenja, radi se o pacijentima koji su rođeni 2016., 1993. i 1992. godine, potvrđeno je iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske (RS).

Bolest je utvrđena analizom tri uzorka dostavljena 13.marta iz bolnice Kasindo u Istočnom Sarajevu.

-Na osnovu prijava dostavljenih Institutu, u Istočnom Sarajevu su potvrđena tri povezana slučaja i jedan pojedinačni. Imajući u vidu navedenu činjenicu, Dom zdravlja Istočno Sarajevo danas će prijaviti epidemiju morbila na području Grada s ukupno četvoro oboljelih – pojašnjavaju iz Instituta.

Institut je u saradnji s Regionalnim centrom u Istočnom Sarajevu uspostavio kontakt sa svim relevantnim institucijama i porodicom oboljelih i preduzete su sve potrebne mjere za rano otkrivanje oboljelih i sprečavanje širenja epidemije.

S ciljem što bolje kontrole, sprečavanja pojave oboljelih i suzbijanja širenja epidemije, jedina i najefikasnija mjera je vakcinacija MRP vakcinom.

Neophodna je provjera vakcinalnog statusa djece i omladine prema obaveznom kalendaru, i svi koji nisu vakcinisani ili su nepotpuno vakcinisani, potrebno je da se vakcinišu MRP vakcinom u vakcinalnim centrima pripadajućih domova zdravlja u Republici Srpskoj.

Dva pacijenta, iz Vlasenice i Istočnog Sarajeva, su početkom marta oboljela od morbila u ovom bh. entitetu.

Fokus

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila