Investicija od preko 30 miliona KM za novu fabriku naoružanja

BiH će u narednom periodu dobiti još jednu veliku fabriku iz oblasti namjenske industrije. Ona će biti otvorena u krugu kompanije Pretis u Vogošći, a na bazi zajedničkog ulaganja nekoliko bh. firmi. Vojna industrija BiH vodeća je u regiji i to nije tajna…

Nermin Džindić federalni ministar industrije, energetike i rudarstva najavio je otvaranje ove kompanije za narednu godinu.

Tvornica će biti vrijedna preko 30 miliona maraka. Novac će, uz Pretis, osigurati i Igman Konjic, Ginex te Unis grupa. Prema prvim studijama, bit će za početak zaposleno novih 250 radnika, kazao je ministar.

Namjenska industrija u našoj zemlji  jedna je od najperspektivnijih razvojnih grana. Svakodnevno bilježi rast proizvodnje, izvoz i porast zaposlenosti.

Prema podacima nadležnog federalnog ministarstva, firme iz namjenske industrije zajedno s privatnim imat će realizaciju od gotovo 300 miliona maraka, od čega Pretis 64 miliona, koliko je i planirano. Ministar ističe i da Zrak i TRZ Hadžići, koji su trebali otići u stečaj, također bilježe dobre poslovne rezultate.

U preduzeću Zrak ističu da će plan za ovu godinu biti i prebačen te da su ugovoreni poslovi za iduću godinu.

Sa ugovorima koje planiramo sklopiti mislim da ćemo uposliti sve naše proizvodne i montažne kapacitete“, rekao je za TVSA Husein Habibović rukovodilac sektora kontrole kvaliteta preduzeća Zrak.

U preduzeću Zrak trenutno radi 150 radnika. Od toga su, kažu, trećina mladi kadrovi.

 

 

TV SA

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila