Ima posla za drvoprerađivače, ali ih ne školuju

Problem je što u Banjaluci nemamo uopšte srednju školu koja obrazuje kadar drvoprerađivača, a na fakultetima ne postoji smjer za inženjera drvoprerade, rekao je Darko Partalo, vlasnik firme “Drvoprodex” iz Banjaluke.

Firma se bavi proizvodnjom podova i briketa, a ova grana privrede je u velikom problemu zbog nedostaka kadra.

“Prošle godine iz BiH je izvezeno namještaja i proizvoda u oblasti prerade drveta vrijednosti skoro 500 miliona maraka. To pokazuje da ova grana raste i da postoji potreba za ovim kadrom, ali mi ne možemo da nađemo radnike”, istakao je Partalo.

On je rekao da bi svake godine posla bilo za dva do tri odjeljenja u ovoj oblasti.

Privrednici kažu da bi u drvoprerađivačkoj industriji RS ovog trenutka posao moglo dobiti više od 100 inženjera i nekoliko stotina drvoprerađivača sa srednjom stručnom spremom, ali ovog kadra na evidencijama nezaposlenih nema uopšte. Apeluju da školovanje i zanimanja treba uskladiti s potrebama tržišta.

Saša Trivić, potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, kazao je da kompletna metalska oblast i IT tehnologije, tekstilna i obućarska industrija kubure s deficitom kadra.

“Veliki problem je što uopšte nemamo školovan rukovodeći kadar jer niko neće da ide u te škole, bar tamo gdje imaju ti smjerovi. Drugi problem je što škole obrazuju kadrove prema tome koju struku imaju profesori koji su zaposleni u tim školama, a ne prema potrebama tržišta”, naveo je Trivić.

Dragana Kostić, direktor Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla” iz Kotor Varoša, kazala je da ova škola od naredne školske godine uvodi zanat obućar, zatim zanimanje CNC tehnologije iz oblasti mašinstva i zanimanje tehničar informacionih tehnologija.

“U našoj opštini je razvijeno tržište rada iz oblasti mašinstva i obućarske industrije tako da se pokazala potreba za tim”, pojasnila je Kostićeva.

Vlado Pavlović, predsjednik Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira RS, naveo je da je problem i odliv kadrova, jer ljudi idu u druge zemlje gdje će biti bolje plaćeni za rad, te da sve više njih odbija da radi za 500 KM.

“Poslodavci su tek sada shvatili da je crveni alarm zbog odliva drvoprerađivača davno upaljen”, naglasio je Pavlović.

U Tesliću je u petak u organizaciji Ministarstva prosvjete i kulture RS održan Sajam zanimanja, koji je okupio više od 9.000 učenika, škola i predstavnika ostalih nadležnih institucija iz oblasti obrazovanja.

Učenici su imali priliku da od učenika, nastavnika i direktora srednjih škola dobiju informacije o zanimanjima, mogućnostima zapošljavanja s određenim zanimanjima, ali i pomoć kako da prepoznaju svoje potencijale i sklonosti.

Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS, izjavio je da je ova institucija u proteklom periodu radila na uspostavljanju sistema profesionalne orijentacije, povezivanju društvenih partnera, kako bi učenici prepoznali svoje potencijale i sklonosti pri odabiru zanimanja.

Malešević je otvarajući Sajam zanimanja naveo da u RS postoje razvijeni nastavni planovi i programi za 61 zanimanje trećeg stepena složenosti i za 52 zanimanja četvrtog stepena složenosti.

“Uvažavajući potrebe privrede Ministarstvo je odobrilo uvođenje još dva zanimanja četvrtog stepena složenosti od naredne školske godine i to zanimanje tehničar CNC tehnologija i tehničar informacionih tehnologija”, dodao je Malešević.

Nezavisne

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login