I u Beču traže pravdu za Davida i Dženana – Dragičević: Izvini sine, nismo te uspjeli spasiti; Memić: Moj sin je imao ubodnu ranu

Na Heldenplatzu u Beču danas je održan skup pod nazivom “Pravda za Davida, pravda za Dženana, pravda za svu našu djecu”, u znak podrške porodicama Dragičević i Memić koje traže istinu o smrti svojih sinova Davida Dragičevića i Dženana Memića.

– Ljudi, hvala što nam dajete snage da izdržimo do kraja. Saučesnici i ubice, za vas je David bio anđeo. Bio je obično dijete, dijete ljubavi. Bio je svijetla budućnost zemlje. Saučesništvo u ubistvu je teži zločin od ubistva, za to je predviđena kazna do 45 godina robije. Za sada poznati saučesnici, ubice, jataci i mučitelji nevinog Davida su Željko Karan, Đorđe Rađen i ukućani, Darko Ćulum, Darko Ilić, Dalibor Vrećo i Dragan Lukač. Tužite me koliko god hoćete, napadnite mene, ne ostale. Mučili ste ga, silovali, masakrirali dok smo ga tražili. Izvini sine, nismo te uspjeli spasiti.

Položili ste ga u kanalizaciju. Završićete i vi tu. Nikad vam neću oprostiti Davida Dragičevića, dok god sam živ, ni ostalu djecu, ni nas. Vi ste zločinci i ubice, nemate ni vjeru ni naciju, to je ono što nas i vas razdvaja – kazao je Davor Dragičević te pozvao okupljene da jednaku podršku pruže Murizu Memiću.

– Sudbina je spojila mene i Davora na najgori mogući način. Ovo se svakome može desiti. Moja borba traje već dvije godine i četiri mjeseca i za mene je glavni krivac glavna tužiteljica u Kantonu Sarajevo Dalida Burzić. Ona strijelja Dženanovu majku Muneveru, sestru Aldijanu i mene, njegovog jaru. Devet tužilaca je uvukla u to. Dženan je imao ubodnu ranu, prvi put ovo govorim – kazao je Muriz Memić i dodao da je razgovarao s visokim predstavnikom u BiH Valnetinom Incko, koji mu je obećao pomoći.

Nakon Muriza Memića okupljenima se kratko obratila i Suzana Radanović, majka Davida Dragičevića.
Tokom održavanja skupa u glavnom gradu Austrije čula se pjesma “Klinac u getu” tragičnog stradalog Davida Dragičevića koja je postala svojevrsni simbol protesta koji se već mjesecima održavaju u Banjaluci.

Na skupu je potpisana i peticija podrške, a porodica Dragičević je dobila priloga za pravnu pomoć.

Beč je tako postao još jedan u nizu evropski grad u kojem je su građani pružili podršku porodicama Dragičević i Memić, piše Klix.ba.

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila