Hrvatske autoceste tužile BiH: Traže više od milion KM

Hrvatske autoceste (HAC) sa sjedištem u Zagrebu tužile su Vijeće ministara BiH zbog neispunjenja ugovornih obaveza na osnovu sporazuma o gradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja, piše današnji Dnevni avaz, a prenosi BiznisInfo.

Tužba, kojom se traži 1,2 miliona KM, podnesena je prije godinu dana, ali javnost o tome nije bila obaviještena. Glavna rasprava zakazana je za narednu sedmicu u Sudu BiH.

Radi se o sporazumu potpisanom 2011. godine, prema kojem je posao gradnje mosta dobila austrijska kompanija Strabag, koja je također protiv BiH pokrenula međunarodni arbitražni spor u Hagu, tražeći blizu 5 miliona KM.

U tužbi HAC-a navodi se da bh. strana nije ispunila svoje obaveze iz ugovora o građenju, iako su više puta obavještavali Ministarstvo prometa BiH da, ako ne završe svoj dio obaveza, Strabag neće moći biti uveden u gradilište, odnosno radovi neće moći početi na vrijeme.

Iz HAC-a tvrde da su ispunili svoje obaveze iz potpisanog sporazuma, a kasnije i ugovora o gradnji, ali da bh. strana nikada nije izvršila eksproprijaciju zemljišta, izradu potrebnih elaborata i izbor inžinjera, niti je dostavila saglasnost koja je bila nužna za izdavanje odobrenja za građenje.

Ove okolnosti dovele su do toga da izvođač radova nikada nije uveden u posao i da je cijeli posao poništen, a HAC-u nanesena šteta.

Hrvatska firma traži da Sud BiH donese presudu po kojoj se BiH obavezuje da isplati više od milion KM s kamatama koje teku od 2013. godine.

U tužbi se navodi da je HAC zbog raskida ugovora sa Strabagom, a krivicom BiH, morao Austrijancima platiti 535.000 eura, kako bi izbjegao prinudnu naplatu koja mu je prijetila.

BiznisInfo

You must be logged in to post a comment Login