Hrvatske autoceste tužile BiH: Traže više od milion KM

Hrvatske autoceste (HAC) sa sjedištem u Zagrebu tužile su Vijeće ministara BiH zbog neispunjenja ugovornih obaveza na osnovu sporazuma o gradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja, piše današnji Dnevni avaz, a prenosi BiznisInfo.

Tužba, kojom se traži 1,2 miliona KM, podnesena je prije godinu dana, ali javnost o tome nije bila obaviještena. Glavna rasprava zakazana je za narednu sedmicu u Sudu BiH.

Radi se o sporazumu potpisanom 2011. godine, prema kojem je posao gradnje mosta dobila austrijska kompanija Strabag, koja je također protiv BiH pokrenula međunarodni arbitražni spor u Hagu, tražeći blizu 5 miliona KM.

U tužbi HAC-a navodi se da bh. strana nije ispunila svoje obaveze iz ugovora o građenju, iako su više puta obavještavali Ministarstvo prometa BiH da, ako ne završe svoj dio obaveza, Strabag neće moći biti uveden u gradilište, odnosno radovi neće moći početi na vrijeme.

Iz HAC-a tvrde da su ispunili svoje obaveze iz potpisanog sporazuma, a kasnije i ugovora o gradnji, ali da bh. strana nikada nije izvršila eksproprijaciju zemljišta, izradu potrebnih elaborata i izbor inžinjera, niti je dostavila saglasnost koja je bila nužna za izdavanje odobrenja za građenje.

Ove okolnosti dovele su do toga da izvođač radova nikada nije uveden u posao i da je cijeli posao poništen, a HAC-u nanesena šteta.

Hrvatska firma traži da Sud BiH donese presudu po kojoj se BiH obavezuje da isplati više od milion KM s kamatama koje teku od 2013. godine.

U tužbi se navodi da je HAC zbog raskida ugovora sa Strabagom, a krivicom BiH, morao Austrijancima platiti 535.000 eura, kako bi izbjegao prinudnu naplatu koja mu je prijetila.

BiznisInfo

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login