Hoće li penzije u prosjeku biti niže oko 150 maraka od sadašnjih

S 53 glasa “za”, 20 “protiv” i jednim suzdržanim Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH na jučerašnjem nastavku 20. redovne sjednice usvojio je Zakon o penziono-invalidskom osiguranju Federacije BiH o kojemu su zastupnici u tom domu raspravljali 14. marta.

Na svojoj 21. redovnoj sjednici danas će ga razmatrati i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Dobije li potrebnu većinu, Federacija BiH će dobiti novi Zakon o PIO. Trenutno je u Federaciji BiH 400 hiljada penzionera, a cilj je Zakona, koji je dio Reformske agende, stabilizirati Zavod PIO te osigurati redovne isplate penzija. Na prijedlog ovog zakona bio je uložen 91 amandman. Vlada je sve amandmane, od kojih je najviše njih – 79 predložio SDP, odbila, a učinio je to i Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, piše Večernji list BiH.

Odbijeni amandmani

Prethodno su odbijeni i amandmani Kluba Hrvata u Domu naroda. Među njima i amandman koji se odnosi na povećanje boda za obračun penzija čiji je cilj bio otkloniti diskriminaciju budućih u odnosu na postojeće penzionere. No, upravo se nije udovoljilo tom zahtjevu.

Zbog toga je jučer do kasno potrajao sastanak Kluba hrvatskih zastupnika u oba doma s obzirom na to da je upravo zahvaljujući glasovima Hrvata Dom naroda prije nekoliko mjeseci zaustavio donošenje tog zakona.

U suštini, problem se svodi na sljedeće – da će svi oni koji nakon što zakon stupi na snagu automatski u prosjeku dobiti manje penzije između 150 i 300 maraka. Donošenje novoga zakona dio je reformskih obveza na koje su pristale vlasti u FBiH, no zasigurno ne i na ovakve drastične izmjene koje penzionere guraju još jednu stepenicu niže na nivoe socijalnih slučajeva. Izmjene odredbi ovoga zakona rezultat su procjene kako dovesti Zavod za penziono i zdravstveno osiguranje na pozitivno poslovanje jer sadašnji trend ne obećava.

Uz to, najavljuje se povratak u prava bivših vojnika kojima su ona oduzeta kroz revizije. Zahvaljujući novom zakonu, FBiH dobiva bodovni sistem za izračun visine starosnih penzija. U praksi će to značiti da će budući penzioner za svaku godinu staža s uplaćenim doprinosima ostvarivati po jedan bod ako mu je plaća bila u visini prosječne u FBiH.

Koeficijent 13,6

Kad podnese zahtjev za penziju, broj tako ostvarenih bodova bit će pomnožen s općim bodom 13,6. Tako će svako moći okvirno izračunati svoju penziju. I upravo ta činjenica je jedna od najproblematičnijih.

Uz Zakon o PIO, koji bi Dom naroda danas trebao razmatrati po hitnom postupku, na dnevnom redu 21. sjednice je i niz drugih vrlo značajnih zakonskih rješenja. Među njima su i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu te prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit o kojima bi se trebalo raspravljati po skraćenoj proceduri.

Na dnevnom redu su i izmjene Zakona o igrama na sreću te o izvršenju kaznenih sankcija. U formi nacrta pred izaslanicima će se naći zakoni o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana.

Fokus

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login