Hitna pomoć nije htjela doći po srčanog bolesnika

Ahmed Mustafić, koji živi u Bosanskoj Bojnoj, selu nadomak Velike Kladuše, iako je bio bolestan nije mogao dobiti uslugu dolaska vozila hitne pomoći. Naime, ovaj gradić na krajnjoj granici naše zemlje, posjeduje samo jedno sanitetsko vozilo koje izlazi na teren, i to na području grada. Svi ostali moraju doći privatnim vozilom. A imaju li svi tu mogućnost?

Ahmed Mustafić nije imao mogućnost da vlastitim automobilom dođe u Hitnu pomoć Doma zdravlja Velika Kladuša jer ga nema, a sanitetsko vozilo u ovom gradiću ne ide izvan granica grada. Do tamo ga je dovezao komšija, a tamošnji ljekari su ga uputili u bihaćku Kantonalnu bolnicu, udaljenu skoro dva sata vožnje. I u Bihać ga je komšija trebao dovesti, ali već na izlazu iz Kladuše, Mustafiću je pozlilo.

“Došao sam do Polja, otprilike deset kilometara udaljeno je od hitne. On mi je rekao da naglo stanem, izašao, ispovraćao se i njemu je oduzeta bila desna noga. I onda sam ja njih zvao da dođu oni nisu mogli, kaže nemaju auta.”, rekao je Vahid Omerhodžić, Mustafićev komšija.

“Znalo se dešavati, iako nismo dužno, da izlazimo na teren. Većina tih izlazaka je nama iz medicinske struke, nažalost neopravdano”, tvrdi Samira Alibegić, šefica službe hitne pomoći Velika Kladuša.

Mustafić je ipak na vrijeme stigao u Kantonalnu bolnicu tog dana, a dijagnoza je bila srčani udar. Iako se to desilo svega deset kilometara od Kladuše, sanitetsko vozilo nije moglo doći po ovog pacijenta.

“Rekli su, dovezite nam pacijenta u Hitnu, pa ćemo mi njega voziti za Bihać, jer kao oni nisu za to nadležni. Ja bih ovom prilikom pitao ko je nadležan za to? Čast doktorima koji rade, oni se i ne pitaju za to, to se vjerovatno pita veća institucija”, dodao je Šemsad Mustafić, sin Ahmeda Mustafića.

A viša institucija je Ministarstvo zdravstva, koje je u ovom mandatu djelovalo isključivo politički. Hazim Kapić je peti ministar zdravstva USK-a. I za nepunih mjesec dana manadata ušao je u srž problema.

“S obzirom da je organizacija zdravstva po tipu ‘Koliko para – toliko muzike’, a mi znamo da u zdravstvu uvijek nedostaje para i u dobroj mjeri većina tih ustanova se muči sa likvidnošću”, rekao je Hazim Kapić, ministar zdravstva USK-a.

Da li će se i u Kladuši, ako i u ostalim domovima zdravlja u Kantonu 1 čekati neka nova donacija starih sanitetskih vozila iz Zapadne Evrope kao do sada? Istovremeno, milioni iz budžeta Kantona, kojeg pune građani, odlaze na nikad realizirane, predizborne političke projekte.

ABC

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login