Hibernacija bi mogla spasiti živote osoba koje dožive moždani udar i boluju od raka

Profesor intenzivne njege i medicine u univerzitetskoj bolnici u Londonu Mervyn Singer kazao je kako njegov tim radi na lijeku koji bi mogao djelovati tako da vitalne ljudske organe poput srca, mozga i arterija prebaci u hibernetičko “uspavano” stanje. Ovo bi moglo sačuvati hiljade života pacijenata koji dožive srčane i moždane udare.

Profesor Singer vjeruje da bi hibernacija mogla sačuvati ćelije od smrtonosne traume koja se događa tokom postupka reanimacije u hitnim slučajevima. Trauma koja se zove reperfuzijska povreda se događa kada se krv skupi u tkivu i začepi arterije prema srcu ili zaustavlja rad srca te dovodi do moždanog udara.

Logično je da ljekari rade na tome da što prije vrate u život ove pacijente, odnosno njihovu cirkulaciju ugrađivanjem stenta ili otvaranjem arterija. Ali šok koji se dešava nakon ubrzanog povrataka krvi i kisik izaziva upalnu reakciju koja uništava vitalnu arteriju, srce i tkivo mozga i može opet izazvati smrt.

Prvi test na ljudima zakazan je za sljedeću godinu. Ukoliko se pokaže da bi ovaj lijek koji dovodi u stanje hibernacije mogao zaštititi pacijenta od reperfuzijske povrede, to bi bilo prvo uspješno liječenje hibernacijom tokom 20 godina pokušavanja.

Naučnici godinama analiziraju životinje u stanju hibernacije i njihovu sposobnost da uspore puls, snize temperaturu tijela blizu tačke koja uzrokuje smrt mjesecima, a da ne oštete mozak i druge vitalne organe. Vjeruje se da se ovo može kopirati i napraviti lijek koji će na isti način zaštititi ljude i izliječiti ih od dijabetesa, Alzheimera i raka.

Talijanski naučnici istražuju mogućnost stavljanja pacijenata koji boluju od raka u stanje hibernacije kako bi im ohladili tijelo na 13 stepeni i pokušali spriječiti širenje raka te kako bi ubili više ćelija tumora radijacijom. Ovi testovi se još nisu počeli vršiti na ljudima.

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login