Gradonačelnik Prijedora na Forumu gradonačelnika u kineskom gradu Ningbo

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković u kineskom gradu Ningbo prisustvuje Forumu gradonačelnika Kina 2018-CEEC (zemlje centralne i istočne Evrope i Kine) čiji je organizator Kineska narodna asocijacija za prijateljstvo sa stranim zemljama.

Gradonačelnik Prijedora prisustvuje ovom Forumu na poziv Li Xiaolin, predsjednice Kineske narodne asocijacije za prijateljstvo sa stranim zemljama Qiu Dongyao, gradonačelnika Ningba.
Šesti kineski-CEEC (zemlje Centralne i istočne Evrope i Kine) Samit održan u Budimpešti, Mađarska odredio je 2018.godinu kao godinu saradnje između lokalnog parlamenta i lokalnih preduzeća.

Tema ovogodišnjeg Foruma je “Produbljivanje lokalne saradnje za implementaciju put i pojas inicijative” i ponudiće učesnicima priliku da podijele mišljenja, iskustva i zahtjeve, da promovišu investicije, trgovinu i kulturne razmjene pod kontekstom 16 1 mehanizmom saradnje i inicijative put i pojas.
“Vjerujemo da će ovogodišnji forum produbiti prijateljstvo, kao i uzajamno korisnu saradnju između Kine i zemalja CEE (Centralne i Istočne Evrope)”, navodi se u pozivu organizatora foruma.

Ningbo je poznat lučki grad sa globalnim uticajem, proizvodnim središtem, središtem kulture i istorije, sa dobro uspostavljenim sistemom moderne industrije sa sektorima koji se odnose na luku, proizvodnu opremu, tekstil, proizvodnju obuće i visokotehnološki sektor.

Grad je prepoznatljiv kao živi spomenik interakcija prošlosti drevnog Svilenog puta predsjednika Si Đinpinga. Uživa jedinstven ekonomski položaj kao pilot grad “Made in China 2025” , pilot zona sveobuhvatnog nacionalnog osiguranja inovacija i pilot zona sveobuhvatne prekogranične e-trgovine. Vođen Đinpingovim mislima o socijalizmu sa kineskim karakteristikama za novu eru, Ningbo je posvećen tome da poveća globalnu ekonomiju i kulturno pomirenje, razvijajući sveobuhvatnu pilot zonu pojas i put, 16 1 demonstracionu zonu trgovinske saradnje i slobodne trgovine. Ningbo je ugostio investitore CEEC zemalja (zemalja Centralne i istočne Evrope i Kine) i trgovinski EXPO tri uzastopne godine i postao je prvi izbor za saradnju zemalja Centralne i istočne Evrope i Kine.

Gradonačelnik Đaković je juče boravio u posjeti lokalnim preduzećima, a danas je prisustvovao sastanku sa liderima CPAFF-Kineske narodne asocijacije za prijateljstvo sa stranim zemljama i liderima Grada Ningba, nakon čega je uslijedila ceremonija otvaranja Foruma.Potom su uslijedile panel diskusije na teme: Internet i olakšanje trgovine ; Liberalizacija investicija i pilot zona za trgovinsku i ekonomsku saradnju; Inovacije, preduzetništvo i saradnja malih i srednjih preduzeća.

Protokol o saradnji Prijedora i Nngba potpisali se 29.januara 2015.godine gradonačelnik Prijedora Marko Pavić i predstavnik kineskog grada Ningbo za međunarodnu saradnju Je Rongcong ,a ta saradnja odnosi se na oblasti ekonomije, obrazovanja i turizma.

(Prijedorgrad.org)

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila