Građevinci i dalje rade po najvećoj žezi

Iako je zbog visokih temperatura koje prelaze i 38 stepeni Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS apelovalo na poslodavce da izvrše preraspodjelu radnog vremena i zaštite zdravlje zaposlenih, za radnike na otvorenom, kažu sindikalci, ovo ništa ne znači jer rade na najvećoj žezi. Juče je proglašen crveni meteoalarm za područje od Prijedora do Bijeljine zbog ekstremno visoke dnevne temperature, koja prelazi 38 stepeni, a vrelo je bilo i u drugim gradovima. Dragana Vrabičić, predsjednik Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS, kaže da bi Zakonom o zaštiti na radu trebalo da se odrede temperature koje zapravo spadaju u vanredne okolnosti.

“Vidjela sam u Prijedoru da radnici rade bez ikakvih raspodjela iako su najavljene temperature preko 38 stepeni. Svake godine apeluju i Ministarstvo i Sindikat, ali od apela niko koristi vidio nije. Hodajući po Banjaluci i drugim mjestima vidjela sam da su radnici u najvećem toplotnom intervalu, od 11 do 17 časova, na građevinama i da rade po najvećoj žezi”, naglašava Vrabičićeva. Prema njenim riječima, u Sindikatu nisu za prekidanje posla jer su svjesni da se moraju poštovati rokovi, ali da je neophodno organizovati radno vrijeme od šest do 11 časova i od 17 do 20 časova, kako bismo imali zdrave ljude na radnim mjestima. Podsjeća na prošlogodišnji slučaj kada je radnik pao u nesvijest i poslije se morao vratiti na posao. “Kod naših poslodavaca trebalo bi da proradi humani faktor, treba da sklone ljude sa građevine, autoputa i drugih mjesta na otvorenom.

Uostalom, to je samo nekoliko dana u toku godine”, navodi Vrabičićeva. S druge strane, prema saznanjima Saše Trivića iz Unije udruženja poslodavaca RS, poslodavci u zavisnosti od svojih mogućnosti čine sve da na ovim vrućinama naprave što bolje uslove rada. S obzirom na to da u zakonodavstvu RS nisu propisani minimalni zahtjevi u pogledu uslova rada radnika na otvorenom u nepovoljnim mikroklimatskim uslovima, kao što je velika vrućina, a nije propisano ni pri kojim bi klimatskim uslovima poslodavci trebalo da obustave radove jer postoji opasnost po život i zdravlje radnika, Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, pozvao je poslodavce da radno vrijeme na otvorenom prilagode vremenskim uslovima i tako zaštite zdravlje radnika.

“Nesporno je da učestale vrućine utiču na zdravlje radnika, posebno onih koji rade na otvorenom i duže vrijeme su izloženi suncu zbog obaveza prema poslu, zbog čega dolazi do pada koncentracije u radu i mogućnosti povređivanja radnika”, naglašava Savanović, uz napomenu da i za rad u zatvorenim prostorijama treba obezbijediti rashlađivanje prostorija kako bi se zaštitilo zdravlje radnika. Zbog ove pojave ekstremno visokih temperatura i moguće opasnosti ugrožavanja zdravlja stanovništva, Milenko Ðaković, gradonačelnik Prijedora, donio je set zaključaka kojima se obavezuju javna preduzeća i ustanove na dodatno angažovanje, da bi se posljedice ovih vremenskih neprilika svele na minimum…

“Postavljanje cisterni za vodu na mjesta intenzivnijeg okupljanja građana, zdravstvene ustanove treba da preduzmu preventivne mjere i obezbijede uslove za pojačani prihvat ugroženog stanovništva zbog mogućnosti pogoršanja zdravstvenog stanja građana usljed visoke temperature. Treba uvesti i vanredne termine odvoza smeća sa područja urbanih zona radi pojačanja sanitarno-higijenskih mjera i sprečavanja epidemija”, navodi Đaković.

Preporučene mjere iz Ministarstva:

– organizacija posla, što obuhvata preraspodjelu radnog vremena,
– rotacija poslova,
– izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana (od 11 do 15 časova),
– uvođenje dodatne radne snage kod ekstremnih uslova,
– osiguranje odgovarajuće rashlađene prostorije za odmor,
– nošenje lagane zaštitne odjeće i obuće.

Nezavisne

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login