Gori pola BiH, a mi se branimo sa 50-ak naprtnjača

Bosna i Hercegovina je ovih dana u plamenu. Gorilo je oko Ljubinja, Trebinja, Berkovića, Bileće, Istočnog Sarajeva, Drvara, Širokog Brijega, LJubuškog, Bihaća, Cazina, Sanskog Mosta, Ključa, Zenice, Visokog…

U pojedinim mjestima vatra još uvijek guta sve pred sobom, a nemoćni vatrogasci sa naprtnjačama i zaostalom mehanizaciom zadnjim atomima snage već danima spašavaju kuće koje se nalaze na putu vatrenoj stihiji.

I dok se vatrogasci i mještani požarom zahvaćenih dijelova BiH herojski bore da zaštite kuće, šume, životinje, ali i svoje živote, od onih od kojih bi se to očekivalo ni traga ni glasa.

Muk među političarima u vlasti.

Oni raspravljaju o ulasku u NATO, novom referendumu, vojnoj imovini, filmovima i serijama.

Nikog od njih nije briga kako će i hoće li se spasiti kuće nad kojima se nadvio plamen koji guta sve pred sobom. Tek ih nije briga za šumu koja nestaje pod vatrom čiji plamen doseže i 50 metara.

Hoće li se tako ponašati i kad požar počne da odnosi ljudske živote. Vidjećemo!

A do tad ćemo gledati što i svake godine kad nas zahvati talas prirodnih nepogoda. Narod će se spašavati kako zna i umije, vatrogasci će sa naprtnjačama izlaziti na crtu ogromnim požarima, a političari koji ni danas nisu stvorili uslove da se suprostavimo ovakvim nepogodama će sve to posmatrati iz udobnih fotelja.

Zbog toga je i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, koji tvrdi da su trenutni požari poprimili razmjere katastrofe, a da se o tome niko ne oglašava.

“Jedna opština izgori 15 posto, mi nedovoljno posvećujemo pažnju tome. Uopšte vlasti ne vode računa o ovakvoj vrsti vanrednog događaja. Gori pola BiH, niko se ne oglašava. Nije problem, sve se svelo na 50-ak naprtnjača i na ljude kojima neposredno prijeti opasnost od požara”, kazao je Mektić.

On apeluje da se uspostavi sistem koordinacije između institucija, da se napravi plan prevencije i pomoći.

“Našim političarima je stalo da ubiju neki politički poen na referendumu, NATO-u, a nije im stalo do domaćinstava i štete”, kazao je Mektić.

Kaže da je BiH u ovoj godini pretprjela toliko štete da se za toliko novca mogao osposobiti efikasan sistem, te da je jedan helikopter laž i prevara koja se servira narodu.

“Prosipati pamet narodu da će takav helikopter ugasiti požare, pa ne može ugasiti i obični roštilj kad se pojede meso”, izjavio je ministar Mektić.

Ministarstvo bezbjednosti je spremno da preuzme koordinišuću ulogu, ali je plan neophodan, BiH je ispala iz međunarodnog sistema u slučaju požara.

“Pomoć niko nije uputio jer bh. vlasti ne mogu da se dogovore. To je žalosno, jadno i bijedno da naš narod prepustimo stihiji i da se ljudi brinu sami o sebi”, zaključio je Mektić.

Ipak, kad sve prođe i ako se smiluju više sile, te ne bude ljudskih žrtava, pojaviće se dežurni komentatori iz vlasti uvjeravajući nas da ovakve nevolje više nećemo gledati.

Tako su radili i 2013. godine kad su nam rekli da se strašne scene iz ljeta 2012. ne mogu ponoviti jer su timovi opremljeni, resursi osigurani i provedene sve mjere za zaštitu od požara.

Strašni požari kojima svedočimo su posljedica te “opremljenosti i spremnosti”.

Buka

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login