Gdje su završile milijarde maraka za autoputeve? Odgovor zna Dušan Topić, direktor Autoputeva RS

Prostom matematikom trebali bi imati 600 kilometara autoputeva, ali ih nema.

Vlasti u BiH su u posljednjih deset godina prikupile od građana skoro 8 milijardi maraka, čime su do sada mogle izgraditi najmanje 600 kilometara puteva. Ali, nije sagrađen ni dio toga, pa se postavlja pitanje: gdje su završile milijarde maraka?!

Možda je najbolji odgovor na ovo pitanje dao Dušan Topić, direktor Autoputeva Republike Srpske, u intervjuu za BUKU prošle godine.

Da li su nam baš za svaku dionicu zaista potrebni krediti, od Kineza, Evropske banke, kada se od akciza na gorivu za autoputeve godišnje u budžet slije 120 do 130 miliona maraka, od čega RS dobije 35-40 miliona maraka?

Da, ta sredstva iz akcize, zajedno sa sredstvima iz naplate putarine, služe za izgradnju autoputeva, odnosno, u ovom slučaju, služe za vraćanje kredita. Krediti se uzimaju kao taj neki početni zamajac, jer ako bismo se oslonili samo na akcize i naplatu putarine, pa samo sa tim gradili, to bi u samom početku bilo veoma sporo.

Da, ali za autoputeve izdvajamo već godinama, zar ne postoji račun na kome ta sredstva stoje, zar se sredstva nisu akumulirala, pa da barem neku dionicu možemo sami finansirati? Ipak, za sada imamo izgrađenu samo dionicu od 32 kilometra Banjaluka-Gradiška i to opet preko kredita?

Autoput Banja Luka-Gradiška je otvoren za saobraćaj 2011. godine. Dvije godine ranije je počela da se radi druga faza finansirana iz kredita Evropskih banaka. I ti krediti su već prispjeli na otplatu. Tako da se ova sredstva sa strane koriste za otplatu.

A šta je sa novcem od ranijih godina što su kroz akcize izdvajani za autoputeve, prije početka gradnje autoputa Banjaluka-Gradiška?

To je trošeno. Teško je i očekivati da se to tako može akumulirati i da se drži na jednom mjestu.

Mislila sam da novac koji se izdvaja za tu svrhu stoji na računu za tu svrhu i troši se za tu svrhu?

U svakom slučaju, malo je to da se krene u nekakvu veću izgradnju u samom početku. To možda kasnije, u nekoj drugoj fazi, kada se izgrade dva ili tri pravca, pa da se stane sa kreditima, onda će biti i veća naplata samih putarina. Ono što se naplati od putarina opet će se prvenstveno koristiti za vraćanje ovih kredita i ono što preostane za dalje investicije i izgradnju. Sada je pitanje opredjeljenja kojom dinamikom mi to sve hoćemo da gradimo. To bi moglo, naravno, ali bi to išlo mnogo sporijom dinamikom nego što smo mi krenuli.

Sve zemlje u okruženju su išle tim modelom, tim putem da su se prvo kreditno zaduživale. To su sada i povoljni krediti, koje daju evropske banke, pa i kineska banka. Sve su zemlje išle na takav način. Pitanje je samo da se ta sredstva domaćinski iskoriste, realno ugovore. Mi već ulazimo u tu fazu kada se vodi računa o nekim kapacitetima kreditnog zaduženja same države. Bolje sada o tome voditi računa, nego kasnije kada krediti dođu na naplatu. Hrvatska se suočava sa takvim problemom. Izgradili su odličnu mrežu autoputeva, ali vjerovatno nisu vodili računa o tom kapacitetu i sada imaju malo problema oko vraćanja kredita, i kompanija, ali i sama država.

Zemlje u okruženju su par koraka ispred nas, Federacija BiH, Srbija, Hrvatska, Slovenija. Mi treba da gledamo šta su oni radili i da ne ponavljamo njihove greške.

Koliko je tačno BiH prikupila novca od akciza na gorivo najbolje da pogledamo po godinama:

Prihodi od akciza u 2015. godini:

Prihodi od akciza na naftu i naftne derivate: 469 miliona KM

Prihodi od putarine za održavanje puteva: 192 miliona KM

Prihodi od putarine za izgradnju autoputeva: 119 miliona KM

Prihodi od akciza u 2014. godini:

Prihodi od akciza na naftu i naftne derivate: 426 miliona KM

Prihodi od putarine za održavanje puteva: 178 miliona KM

Prihodi od putarine za izgradnju autoputeva: 128 miliona KM

Prihodi od akciza u jedanaest mjeseci 2013. godini:

Prihodi od akciza na naftu i naftne derivate: 418 miliona KM

Prihodi od putarine za održavanje puteva: 181 miliona KM

Prihodi od putarine za izgradnju autoputeva: 106 miliona KM

Prihodi od akciza u jedanaest mjeseci 2012. godini:

Prihodi od akciza na naftu i naftne derivate: 383 miliona KM

Prihodi od putarine za održavanje puteva: 157 miliona KM

Prihodi od putarine za izgradnju autoputeva: 105 miliona KM

Ako ovom dodamo još i novac od putarina koji izdvajamo pri registraciji vozila, a koji iznosi u prosjeku 70 KM po vozilu (u BiH ima skoro milion vozila), dolazimo do cifre od koje vam se može zavrtjeti u glavi.

Tako je BiH u posljednjih pet godina otela od korisnika motornih vozila kroz namete preko 4 milijarde maraka.

Buka

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login