Fakultet traži udaljavanje profesora iz nastave zbog varanja

Fakultet političkih nauka Univerziteta u Banjaluci izdao je saopštenje u kojem se navodi da naučni radovi prefesora Radmile Čokorilo i Ljubomira Zubera predstavljaju očigledne plagijate s velikim udjelom direktno prepisanog teksta – bez pozivanja na izvore ili njihovog navođenja u literaturi.

Fakultet političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci saopštio je da je na sjednici Nastavno-naučnog vijeća održanoj, 17.05.2017. godine, formirao komisiju za provjeru osnovanosti optužbi za plagijate određenih naučnih radova dr Radmile Čokorilo i dr Ljubomira Zubera.

Komisija je imala šest članova, univerzitetskih nastavnika u različitim naučnim zvanjima, koji su izvršili analizu osporenih radova uporedivši ih sa izvornim tekstovima.

“U izvještaju dostavljenom Nastavno-naučnom vijeću Fakulteta, komisija je jednoglasno ustanovili da su ranije navedene optužbe osnovane i da osporeni naučni radovi dr Radmile Čokorilo i dr Ljubomira Zubera predstavljaju očigledne plagijate s velikim udjelom direktno prepisanog teksta – bez pozivanja na izvore ili njihovog navođenja u literaturi”, kaže se u saopštenju.

Dalje se navodi da je Nastavno-naučno vijeće Fakulteta političkih nauka, na sjednici održanoj 05.06.2017. godine, jednoglasno je usvojilo navedeni izvještaj Komisije, te ga uputilo Senatu Univerziteta u Banjoj Luci na dalje odlučivanje, uz zahtjev da Senat u najkraćem roku udalji navedene profesore iz nastave u tekućoj akademskoj godini.

“Ovim putem želimo da upoznamo javnost da je ovo prvi slučaj u istoriji Univerziteta u Banjoj Luci da je na institucionalnom nivou utvrđeno da su naučni radovi profesora angažovanih na ovom Univerzitetu – plagijati. Ova činjenica treba da bude opomena čitavoj akademskoj zajednici da je prošlo vrijeme u kojem su nesavjesni pojedinci mogli da bez ikakve odgovornosti objavljuju kvazi naučne radove te na osnovu toga stiču akademska zvanja i ostvaruju druge beneficije; time je ne samo narušen kvalitet nastave već je doveden u pitanje kredibilitet visokoškolskih ustanova”, navodi se u saopštenju Fakulteta političkih nauka u Banja Luci.

Nadamo se, stoji u saopštenju, da će ovaj primjer poslužiti i drugim fakultetima da se suoče sa sličnim problemima u svojim sredinama i da će cijelom Univerzitetu pomoći da unaprijedi metode borbe protiv ovakvih pojava.

“Jedino zakonit i kvalitetan rad, visoki profesionalni standardi, čvrsta moralna načela i transparentnost u provođenju svih procedura, mogu biti garanti razvoja kvalitetnog visokog obrazovanja u Republici Srpskoj”, poručuju sa Fakulteta političkih nauka u Banja Luci.

Naglašavaju da svojim primjerom šalju poruku drugima visokoškolskim institucijama kako se treba odgovorno odnositi prema neetičkim i nezakonitim postupcima pojedinaca u vlastitim redovima, a sa ciljem jačanja kredibiliteta i odgovornosti studentima ali i javnosti u cjelini.

“Nadamo se da podrška Senata Univerziteta u Banjoj Luci ovoj našoj borbi neće izostati te da će Senat prepoznati važnost suočavanja sa nezakonitim radnjama u našim redovima i adekvatno kazniti počinioce”, kaže se u saopštenju.

Fakultet političkih nauka takođe osuđuje pokušaje manipulacije sredstvima javnog informisanja od strane pojedinaca koji bez argumenata ili čistim lažima žele da iskrive sliku cijelog ovog slučaja i da po svaku cijenu umanje odgovornost navedenih profesora za plagijatorstvo.

“Još jednom ističemo da je Fakultet političkih nauka kao visokoškolska institucija ozbiljno i odgovorno pristupio ovom problemu svjestan brojnih neugodnosti koje iz njega mogu proizaći ali i odlučan da počne iskorjenjivanje jedne loše navike koja prijeti da diskredituje trud poštenih i vrijednih naučnih radnika. Smatramo da mediji mogu mnogo doprinijeti našim naporima tako što će profesionalno, tj. objektivno i istinito izvještavati o ovom slučaju”, zaključuje se u saopštenju Fakulteta političkih nauka u Banja Luci.

BNTV

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login