Evo šta stvara želju za povrćem

Nova studija pokazala je da je želja za povrćem povezana sa dojenjem. Istraživači iz Centra za hemijska čula Monel u Filadelfiji su utvrdili da bebe tokom dojenja osjećaju ukus povrća kroz mlijeko.

Kada dijete dođe u kontakt sa čvršćom hranom, ukusi više vrsta povrća budu jaki za njih. Međutim, ako su hranjeni majčinim mlijekom, šok će biti manji po njihovo čulo ukusa.

“Svako čulno iskustvo bebe je jedinstveno, ali doživljaj ukusa njihove prve hrane zavisi od toga šta njihova mama jede“, objašnjava vođa studije i biopsiholog Džuli Menela.

Kada trudna žena jede povrće, to utiče na plodovu vodu, a zatim i na njeno mlijeko, što pomaže bebi da se navikne na taj ukus.

Istraživači su zahtijevali od 97 žena da piju sok od cvekle, šargarepe ili celera, a zatim su pratili navike njihove djece u odrastanju.

Ispitanice su podijeljene u pet grupa: tri grupe žena su pile su mjesec dana pola šolje đusa prije dojenja, ali je svaka grupa počinjala u različito vrijeme – jedna grupa kada je beba imala dvije nedelje, druga grupa kada je imala šest, a treća deset.

Četvrta grupa istipanica sok je pila tri mjeseca dvije nedelje nakon porođaja, dok je peta bila kontrolna grupa koja ovaj sok nije konzumirala.

Kada su bebe počele da jede čvrstu hranu u osmom mjesecu, ponuđene su im žitarice, žitarice sa ukusom šargarepe i ukusom brokolija.

Vrijeme takođe igra bitnu ulogu, piše Independent. Bebe čije su majke najranije počele da pije sok od povrće jele su brže i više žitarica sa ukusom šargarepe.

ATV

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login