Ekstremne vrućine širom svijeta: SAD na +50, u Hrvatskoj ima i mrtvih

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) objavila je izvještaj o ekstremnom vremenu koje je pogodilo brojne dijelove svijeta u prošlom i početkom ovog mjeseca. Iranski grad Ahvaz izmjerio je 29. juna 53,7°C, što je novi apsolutni temperaturni rekord za tu zemlju.

Bilo je to u sklopu toplotnog talasa koji je zahvatio područje Irana, Iraka i Kuvajta. Područje južne i centralne Evrope s temperaturama višim od 40°C, znatno je toplije od izmjerenih temperatura od 1981 – 2010. godine. Nadprosječne temperature izmjerene su i u Maroku i sjevernom Alžiru.

Topliji je čak i Antarkrtik. Toplotni talas zahvatio je krajem prošlog mjeseca i SAD. Izrazito visoke temperature izmjerene su u Las Vegasu u Nevadi, 47,2°C, a u Nidlesu u Kaliforniji temperatura je prešla 50 stepeni i iznosila je 51,7°C.

Aerodrom u Finiksu u Arizoni je od 17. do 27. juna imao je 11 uzastopnih vrućih dana s temperaturom višom od 43°C što je ometalo i vazdušni saobraćaj.

I na području Balkana izuzetno toplo. Šest starijih osoba preminulo je prošlog vikenda u Rijeci od posljedica visokih temperatura. RHMZ je upozorio da se u Srbiji očekuju i u utorak i srijedu veoma visoke temperature koje će ponegdje dostići i 40 stepeni.

Nezavisne

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login