Ekspert za terorizam: Napad u Mančesteru bio planiran, djeca meta

Teroristički napad koji se sinoć desio ispred Mančester Arene, nakon koncerta Arijane Grande gdje su stradale 22 osobe bio je pažljivo planiran. Hamed El-Said, koji je professor na Manchester Univerzitetu i član UN-ove antiterorističke misije za Sky News je kazao da je bombaš samoubica targetirao djecu i omladinu. “Znali su tačno šta rade.

Ovo se nije desilo preko noći. Pripremali su se određen period, jer je ovo veliki napad. Ne može se desiti preko noći”, pojasnio je El-Said. On to potkrepljuje činjenicom da je napad imao dosta pogubnije posljednice nego da je izveden spontano, a podvukao je činjenicu da su se teroristi ponovo odmakli od noževa i počeli ponovo koristiti improvizovanim eksplozivom.

“Ovo je mnogo drugačije od napada koji je nedavno bio u Londonu, Francuskoj i Belgiji – gdje individualci nose oružje, napadaju ljude i bore se do kraja. Odavno nismo vidjeli ovakav napad na Zapadu.

Mislim da zbog toga i traže lake mete”, rekao je El-Said za Sky News. El-Said je kazao da je napadač pažljivo odabrao vrijeme napada, u vrijeme kada su ljudi odlazili kućama nakon koncerta, kada su se djeca nalazila sa roditeljima. “To vrijeme je idealno za teroristu”, kazao je El-Said, prenosi Russia Today.

Nezavisne

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login