Dvije kineske djevojčice krenule u školu u Dubici

Zanimljiva priča stiže iz Dubice, gdje su u prvi razred krenule i dvije Kineskinje, Lina i Lui. Njihovi roditelji odlučili su da ih ovdje školuju. Prvi dan škole ove dvije djevojčice su sa nestrpljenjem čekale.

Žurnim koracima su prvi put ušle u učionicu. Iako su rođene u Srpskoj, na srpskom jeziku znaju tek nekoliko riječi. Dovoljno za početak. Njihovi roditelji u Srpsku su doselili prije deset godina. Kažu da je ovo njihov dom.

“Djevojčice vole što idu u ovu školu, neće da idu u Kinu, hoće ovdje da ostanu”, kaže Јing Јakjan, Linina majka. Luina majka Aša Gao Rui kaže da je škola u Kozarskoj Dubici dobra i da im se dopada život u Srpskoj. Školski drugari odlično su prihvatili dvije nove drugarice.

“Oni prihvataju sve, a i naravno sve je mnogo lakše kroz igru”, kaže učiteljica Vesna Trivić. Direktor Bogdan Marelj očekuje da će ovu školu pohađati još kineskih učenika.

“To su mala djeca i vjerujem da će, u interakciji sa drugom djecom, vrlo brzo savladati naš jezik, da će to sve dobro funkcionisati i da će doći još Kineza”, kaže Marelj. Ove dvije djevojčice prvog dana škole su upoznale nove drugare, pjevale i igrale se, a školski dani i obaveze tek dolaze.

RTRS

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor