Dugovanja grada Bihaća prema firmi “Prijedor Putevi” iznose 664.000 KM

Gradonačelnik Šuhret Fazlić, održao je radni sastanak sa privrednim društvom „Prijedorputevi“, odnosno njenim direktorom Draganom Čorokalom. Tema sastanka bila su dugovanja Grada Bihaća, odnosjo JU Zavod za prostorno uređenje Bihaća prema ovoj firmi koji iznose 664.000 KM i za šta se vodio sudski postupak kod Općinskog suda u Bihaću.

Povod održavanja zajedničkog sastanka je pokušaj iznalaženja mirnog rješenja za taj izvršni postupak, odnosno pokušaj dogovora da se navedeni dug pokuša izmiriti sporazumno, u skladu sa mogućnostima, na zadovoljstvo obje strane.

Tom prilikom gradonačelnik Fazlić istakako je svoju opredijeljenost da ova Gradska uprava vraća dugove koji su nastali u ranijem periodu.

– Bez obzira na to što postoji izvršna presuda u sporu sa firmom „Prijedorputevi“ i što zbog postojećih zakonskih okivra ona neće doći na naplatu možda i za 10 godina, doći će kad tad i to uz zakonsku kamatu. Meni nije svejedno da li će ovaj grad platiti sada 644.000 KM ili možda 1.644.000 KM jednog dana kad ja i ne budem na čelu grada i zbog toga ćemo nastojati da saniramo što više ovakvih dugova,rekao je Fazlić.

Na sastanku je ustanovljeno da postoji mogućnost vansudkse nagodbe, uz odricanje kamate i sudskih troškova od strane firme „Prijedorputevi“ jer se osnovni dug zbog sudskog procesa već popeo na oko 700.000 KM. U narednih nekoliko dana Grad Bihać, odnosno JU Zavod za prostorno uređenje čiji račun je na trezoru, uputit će „Prijedorputevima“ prijedlog sporazuma prema kojem bi se dug izmirivao u skladu sa mogućnostima tj. budžetskim prilivima.

Dug za asfaltiranje nastao u izbornoj godini

Podsjetimo se, ovaj dug, kao i mnogi drugi, nastao je u izbornoj 2014. godini kada je tadašnja gradska vlast (SDA) budžetskim sredstvima jurišala na Kanton. Te godine je nastao i najveći budžetski deficit (dug). Da stvar bude gora, većina tih radova nije plaćena ni dan danas, pa je time veliki uteg stavljen i za vratove mnogih privrednika kojima je Grad Bihać dužan, čije je poslovanje došlo u krizu, a uzročno-posljedično i punjenje budžeta.

U nastavku pogledajte spisak cesta koje je asfaltirala firma „Prijedorputevi“ 2014. godine:

Mala Peć – Čavnik = 183.296,70 KM
Izačić – Vikići = 91,171,48 KM
Muslići – Bibići (faza I) = 91.402,50 KM
Muslići – Bibići (faza II) = 190.486,75 KM
Klokot – izvorište Klokot = (faza III) = 172.885,00 KM
Pritočki prsten (faza I) = 109.449,40 KM
Srbljani – Gornji Srbljani = 142.031,45 KM
Ozimice 2 – Blok 11 (parking prostor) = 74.599,05 KM

Dakle, 2014. godine izvršeni su navedeni radovi ali nisu plaćeni, 2015. godine uslijedila je tužba, te je iste godine zaključen sporazum o ustupanju tog potraživanja Unicredit banci uz pisanu izjavu JU Zavod za prostorno uređenje Bihaća Grada da će dugovanje po sporazumu uplaćivati na poseban račun banke. Taj sporazum je raskinut zbog neizmirivanja obaveza po sporazumu i pokrenut je sudski proces, te je sud naložio Zavodu da izmiri kompletna dugovanja.

ABC

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login