Dug “Agrokor”-a veći za milijardu eura od prikazanog

Dug “Agrokor”-a veći je najmanje milijardu eura od prikazanog, procijenio je neimenovani izvor iz ruske VTB banke za ruski ugledni poslovni dnevnik “Vedomosti”, koji ovih dana u seriji članaka analizira VTB-ove i kredite “Sberbank”-a nekadašnjem koncernu Ivice Todorića.

Na osnovu te procjene o dugu “Agrokora”, a zvanični je podatak vanredne uprave “Agrokora” da kompanija duguje 40 milijardi kuna (preko 10 milijardi KM), “Vedomosti” prognoziraju da će milijardu i 400 miliona eura, koje su VTB i “Sberbank” pozajmili “Agrokoru” biti “najveći fijasko ruskih državnih banaka u inostranstvu“.

Pozivajući se na neimenovane izvore u “Sberbank”-u i VTB banci, ruski poslovni list navodi da je “Sberbank” u svojim bankama već “rezervisao” milijardu eura za slučaj da ostane bez ičega u raspletu poslovne krize “Agrokora”. Isto tako, “Vedomosti” raspolažu podatkom da VTB nije, poput “Sberbank”-a, rezervisao 300 miliona eura pozajmljenih Todoriću.

Razlika između dvije ruske državne banke je i u tome da se VTB odlučio za novo kreditiranje “Agrokora”, a Sberbank je to odbio i pokrenuo je sudske tužbe, prenosi portal Ekonomski Online.

List je dobio odgovore svojih neimenovanih sagovornika da su bankari prilikom odobravanja kredita polazili od toga da je riječ o najvećem preduzetniku na Balkanu, koji je pod zaštitom vlade matične države.

Podsjećaju i na to da je krajem 2014. godine Todorić s grupacijom “Rothschild” dogovarao izlazak na berzu, odnosno, javnu ponudu akcija “Agrokora”.

Neosporno je, prema onome što su utvrdili ruski mediji, da se “Sberbank u pozajmljivanju prvih 600 miliona eura “Agrokoru” nije zaštitio na uobičajeni način kako to banke čine. To, tvrde iste analize, banka nije učinila ni prilikom odobrenja istoj kompaniji novih 350 miliona eura 2016. godine, kao ni prilikom pozajmice dodatnih 100 miliona eura kredita tokom ove godine.

BiznisInfo

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login