Držali sina u zatočeništvu cijeli život, puštali ga napolje samo noću

Izraelska policija oslobodila je jednog 14-godišnjeg dječaka kojeg su njegovi roditelji držali zatočenog u kući od rođenja, navedeno je u saopćenju. Policija je intervenisala nakon prijave socijalnim službama u gradu Haderi sjeverno od Tel Aviva i uhapsila roditelje.

“Dijete je povjereno socijalnim službama”, navodi se u saopćenju i dodaje da će djetetu biti ukazana medicinska pomoć. Istraga je u toku, a roditelji starosti oko 60 godina su saslušani.

Komšija te porodice izjavio je za izraelski vojni radio da je odlučio da obavijesti vlasti kada je kroz prozor vidio dječaka “nalik na zombija u filmovima strave”.

“Vidio sam mu oči i njegove oči su govorile: ‘Pomozi mi’. Tako sam odlučio da nešto uradim”, rekao je Čiko Vaknin koji je svjedočio o stanju raspadanja oko stana i nepodnošljivom smradu.

Ministarstvo za socijalne poslove izdalo je saopćenje da službe nisu znale za tu porodicu i da dječak nigdje nije bio upisan.

Izraelski mediji navode da je dječak bio neprestano zatvoren skoro osam godina, a da su se roditelji doselili u Izrael ‘90-tih godina.

Radio je javio da je dječak rekao policiji da su on i njegovi roditelji izlazili u dvorište zgrade dva puta mjesečno, obično noću.

On je rekao da je obično spavao s roditeljima u bračnom krevetu i da je cijeli dan provodio kod kuće.

Porodica od 2009. godine živi u Haderi prema opštinskim podacima, ali nikada nije prijavila postojanje dječaka. Advokat porodice Dan Gilad rekao je da su roditelji htjeli da zaštite sina koji ima problema sa zdravljem.

Inspektori koji su prvi došli do stana morali su da zovu policiju i spasilačke snage. S obzirom da je stan bio pretrpan raznim predmetima, pretpostavlja se da roditelji pate od poremećaja gomilanja stvari.

Dječak ima dvije starije sestre koje ne žive s roditeljima i vlasti ih sada traže kako bi se utvrdilo da li su sposobne da brinu o njemu. On je inače govorio na hebrejskom i rekao je da je dobro.

Fokus

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login