Drama u Skoplju se nastavlja – ministar policije podnosi ostavku

Ministar unutrašnjih poslova Makedonije Agim Nuhiju najavio je da će se iz moralnih razloga povući s te funkcije.

Na konferenciji za novinare on je izrazio žaljenje zbog nereda u Sobranju i istakao da pojedine strukture u ministarstvu nisu obavile svoj dio posla.

Nuhiju je rekao da će odobrenje da podnese ostavku zatražiti od lidera svoje partije – DUI Alija Ahmetija i da će obezbijediti uslove za miran transfer vlasti.

Nuhiju je osudio sinoćne nemire u Sobranju i istakao de dio struktura MUP nije obavio posao i da će za to morati da snose odgovornost.

Posebno je ukazao da se to odnosi na direktora Biroa za javnu bezbjednost Mitka Čavkova (kadar VMRO DPMNE), koji je nadležan za uniformisane policajce i koji je rukovodio Operativnim štabom MUP.

Tokom upada pristalica VMRO DPMNE u Sobranje Makedonije sinoć bilo je vidljivo da se dio policajaca prema njima odnosi sa simpatijama, a nasilni demonstranti su propuštani i u dio zgrade u kom su se nalazili poslanici SDSM i albanskih stranaka.

Prema riječima Nuhijua, Čavkov ga je dugo nakon početka nereda izbjegavao i do 20.00 sati nije bio dostupan.

Operativni štab, na čije je čelo bio postavljen Čavkov, trebalo je da bude spreman da se izbori sa svim mogućim scenarijima, ali je Čavkov bio nedostupan tokom dešavanja u Sobranju, rekao je Nuhiju.

“Želim da istaknem da je, nažalost, očigledno da u strukturama MUP politički uticaj ima veliku ulogu. Dio zaposlenih umjesto da poštuje zakone i izvršava obaveze postupa po naredbama političkih centara”, rekao je ministar policije Makedonije.

Nuhiju je dodao da to mora da bude kažnjeno i istakao da je uključena unutrašnja kontrola i da će biti tražena odgovornost svih koji nisu postupili po zakonu, uključujući i sve iz Operativnog štaba.

Nezavisne

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login