DOSTA VIŠE BAHAĆENJA: “Gledaju samo svoje dupe i nije ih briga za narod”

U Banjaluci kreće potpisvanje peticije “Stop rasipanju narodnog novca”, povodom toga razgovaramo sa Sašom Lazićem iz NDP-a.

Građani, udruženja građana, banjalučki odbornici, zahtijevaju ograničavanje budžeta za nabavku vozila u Vladi RS i sa tim ciljem su pokrenuli juče peticiju da se za kupovinu službenih vozila ne može potrošiti više od 50 hiljada KM plus PDV.

Na Trgu Krajine u Banjaluci su ujedinjeni zajedno bili odbornici NDP-a Mirna Savić Banjac i Saša Lazić, te Draško Stanivuković iz PDP-a.

Saša Lazić, odbornik NDP-a kaže da je peticija konkretno usmjerena protiv rasipanja državnog, tj.narodnog novca.

“U ovom slučaju slobodno možemo koristiti i termin BAHAĆENJE, jer kako drugačije nazvati situaciju u kojoj, na primjer ministar prosvjete nema sredstava (10 000 km) da sanira jedno, totalno ruinirano školsko dvorište (konkretan primjer je OŠ B. Nušić u BL, nažalost, ne jedini), a samo zato što ministrovim gluteusima odgovaraju isključivo sportska sjedišta audija od 115 000 KM, u tu svrhu uspijevaju dati pare?! To nije ni bahaćenje, to je bizarno! Isto, nažalost, vrijedi i za ostale ministre. Gospoda i u ovim teškim vremenima, naviknuta na veliki luksuz, naravno od narodnih para, dok taj isti narod skapava od gladi, pa im se teško odviknuti! Da ih pitam, jesu li se rodili u autima od 120 000 KM?! Ako jesu, neka ista ubuduće priušte sami sebi”, kaže za BUKU Lazić.

On ističe da je oakvo rasipničko ponašanje, bahaćenje i naglo bogaćenje pojedinaca iz struktura vlasti, još od 90ih, realno, kao i nepristajanje na uvođenje Zakona o porijeklu imovine, nedvosmisleno ukazuje na to da su oni davno izgubili kompas i osjećaj za vrijeme i prostor, te da su do bola nezajažnjivi i sebični!

“Gledaju samo svoje dupe i nije ih briga što prosta matematika kaže da se moramo dobro zabrinuti i razmisliti koliko će nas i da li će nas uopšte išta ostati na ovim prostorima za 10-20 godina! Ljudi masovno odlaze, a mi nestajemo.. njih to očito nije briga. Siguran sam i u to! Zato ih treba kazniti skidanjem sa vlasti. Stalno ih treba mijenjati, i jedne i druge: svakih 4 godine, dvije, jednu..pa bi znali cijeniti poziciju i trudili bi se da nešto dobro urade”, ističe Lazič.

Lazić kaže da građani trpe, ali ni on sam ne zna kako i dokle više!

“Neki odlaze, neki se snalaze na legalan ili nelegalan način..ne znam. Mislim da je ovo jedna od najneuređenijih država, polazeći od mnogih faktora: nepostojanja adekvatnog i nezavisnog sudstva, zatim visokog stepena korupcije u svim sferama života, lošeg obrazovnog sistema, gdje se ne obazire na hiper produkciju u mnogim strukama i poslije nemogućnost zaposlenja, katastrofalnu situaciju u zdravstvu, gdje u bolnicama nemamo lijekova, nego kupujemo ili donosimo sami, pa do nedostatka svijesti i morala kod ljudi, tj.totalne razvijenosti pogrešne percepcije i opšteg trenda da se krade gdje god se može: od ocjene u petom razredu osnovne, pa do visokokriminalnih radnji u političkim, građevinskim i drugim sferama. To mora stati”, rekao je naš sagovornik.

Jučerašnji odziv na potpisivaju peticije je bio prema planu, kaže Saša, a u praktičnom smislu, zvanično potpisivanje kreće u toku naredne sedmice i trajaće nekoliko dana, dok se ne skupi dovoljno potpisa.

Udruženje Restart Srpska planira organizovati potpisivanje u više gradova, putem štandova i na ostale načine.

“Peticija ide prema Vladi RS, od koje tražimo da vrati na snagu odluku o nabavci auta, koja je ranije bila na snazi i koja je ograničavala visinu iznosa koji se može izdvojiti ministrima za vozni park, a u praksi bi to značilo gotovo dvostruko manja izdvajanja. Zar se ne može kupiti luksuzno i kvalitetno auto za 50 000 maraka”, kaže on i dodaje ukoliko Vlada RS ne prihvati ove prijedloge krenuće novi protesti, sve većim i većim.

“Takođe, odlučni smo i namjera nam je da i u budućnosti na slične načine reagujemo na ovakve stvari, tj.na probijanje budžeta i bahaćenje dok je narod gladan i u svojevrsnom egzodusu nestaje sa mape ovog grada i ove države”, kaže na kraju Saša Lazić.

 

Buka

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login