Dok neke opštine imaju dovoljno profesionalnih vatrogasaca, u Kostajnici požare gase volonteri

Dok neke opštine imaju dovoljno profesionalnih vatrogasaca, neke kubure s jednim ili čak nemaju nijednog, već angažuju volontere, što je zabrinjavajuće, posebno u proljeće i ljeto, kada su požari češći.

Miladin Vukićević, starješina Vatrogasne jedinice u Osmacima, kaže da je njihova jedinica potpuno organizovana na volonterskoj bazi.

“Imamo 18 volontera kojima je plaćena dnevnica, ali nemamo profesionalnog vatrogasca jer nisu izdvojena sredstva iz budžeta opštine, zbog toga i ne možemo uvijek adekvatno reagovati na svaki požar, već se oslanjamo na podršku susjednih opština”, ističe Vukićević.

I jedinicu u Petrovu, pored starješine koji je stalno zaposlen, čini još 20 vatrogasaca dobrovoljaca, koji se angažuju po potrebi i imaju potpisane ugovore o obavljanju povremenih poslova.

“Naši dobrovoljci imaju svoje redovne poslove, a na vatrogasne intervencije odgovaraju po pozivu. Sreća, u prvoj smjeni imamo dobrovoljce koji su u stanici i kada imamo prijavu o požaru intervenišemo veoma brzo, dok za požare van prve smjene ide sporije za četiri-pet minuta”, navodi Dragan Petković, starješina Dobrovoljne vatrogasne jedinice u Petrovu.

Vatrogasci Kostajnice su organizovani kao dobrovoljno društvo i uz starješinu imaju samo jednog profesionalnog vatrogasca.

“Zbog dvadesetak dobrovoljaca koji djeluju kroz naše društvo spremno se odazivamo na svako gašenje požara. Među našim dobrovoljcima ima mladih momaka koji rade u drvnim industrijama, raznim firmama”, priča Siniša Glušica, vatrogasni starješina u Kostajnici.

Milun Topalović, starješina Dobrovoljene vatrogasne jedinice Rudo, kaže da bi prema zakonu svaka opština, odnosno grad, trebalo da ima 12 profesionalnih vatrogasaca plus starješinu, koji je takođe profesionalac, ili da se savez organizuje u vidu dobrovoljnog društva, kada mora imati šest profesionalaca i šest dobrovoljaca.

Kod njih je, kaže, u pitanju kombinovani slučaj. Organizovani su kao vatrogasno odjeljenje od dvanaest vatrogasaca. U sastavu jedinice imaju tri profesionalna i devet dobrovoljnih vatrogasaca.

“Trebalo bi da imamo šest profesionalnih vatrogasaca, ali mi imamo tri. Glavni problem su finansije. Svaki put kada pravim plan budžeta, uvrstim i zapošljavanje dva profesionalca, ali dosad nismo uspjeli obezbijediti sredstva”, navodi Topalović.

I dok lokalne zajednice gdje nema profesionalnih vatrogasaca krivicu svaljuju na manjak novca u budžetskoj kasi, građani ističu da nema ništa preče od zapošljavanja onih koji bi u slučaju nevolja spasili živote i spriječili ili umanjili materijalnu štetu.

Goran Stojaković, predsjednik Vatrogasnog saveza Republike Srpske, kaže da u svom sastavu imaju 29 teritorijalnih profesionalnih jedinica i 35 dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Smatra da i pored nedostatka profesionalnih vatrogasaca većina jedinica može adekvatno odgovoriti izazovima i da građani zbog toga nisu ugroženi.

Nezavisne

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login