Dogovoreno novo ime za Makedoniju?

Makedonska strana ponudila je novi prijedlog za rješenje spora oko imena u pregovorima sa Grčkom – “Republika Ilindenska Makedonija”, javlja makedonski portal “A1ON” pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.

Prema tim izvorima, novo ime mora da bude za opštu upotrebu, na čemu insistira Grčka.

Iako se do sada kao rješenje najviše pominjalo ime “Republika Gornja Makedonija”, sagovornici “A1ON” tvrde da je “Republika Ilindenska Makedonija” prijedlog iz posljednjeg kruga razgovora dvije strane.

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je juče u Sofiji da je sa grčkim kolegom razgovarao o imenu koje bi bilo prihvatljivo za obje strane, te da očekuje da će rješenje biti pronđeno u junu prije samita lidera EU.

“Razgovarali smo o nekoliko opcija i jedna od njih je prihvatljiva za obje strane”, rekao je Zaev ne precizirajući o kojoj je opciji riječ.

Grčki premijer Aleksis Cipras se, međutim, ogradio od izjava Zaeva u vezi s njihovim razgovorom u Sofiji, rekavši da još nije vrijeme da se govori o dogovoru sa Makedonijom o rješenju višedecenijskog spora oko imena.

Cipras je novinarima nakon samita rekao da predstavnici dvije države nastavljaju dijalog u cilju postizanja konačnog dogovora do kraja jula.

Dogovor o novom imenu Makedoniji bi ubrzao otvaranje pregovora o priključenju EU i članstvu u NATO.

(Nezavisne)

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila