Dogovorena niža cijena dijalize u RS

“Sa privatnim partnerom koji pruža usluge dijalize dogovorena je niža cijena hemodijalize i hemodijafiltracije i to po jedinstvenoj cijeni od 103 evra, umjesto dosadašnjih 110 evra, odnosno 130 evra”, saopšteno je iz Fonda zdravstva RS.

“Ova cijena predviđena je amandmanom Ugovora za pružanje usluga dijalize koji su danas u Vladi Republike Srpske potpisali ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić, v.d. direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dejan Kusturić i predstavnici privatnog partnera kompanije „Frezenijus“”, navode iz Fonda.

Iako pacijenti na dijalizi ne plaćaju usluge, umanjenje cijene značajno će smanjiti troškove Fonda zdravstvenog osiguranja namijenjenje za tu terapiju.

Na godišnjem nivou troškovi za dijalizu su iznosili oko 37 miliona KM, a u tu cijenu uključen je kompletan tretman -lijekovi, hrana.
Od septembra svi pacijenti dobijaju i najsavremeniju metodu dijalize – hemodijafiltraciju.

“Ova terapija, koju je do sada primao samo mali procenat teže oboljelih, unaprijediće zdravstveno stanje, a samim tim i kvalitet života pacijenata”, kažu u Fondu.

Jedna od prednosti ove terapije je, napominju iz Fonda i manji broj potrebnih tretmana dijalize, jer su pacijenti ranije na hemodijalizu morali odlaziti i do četiri puta nedeljno, a manje su i mogućnosti komplikacija koje su zahtjevale i dodatne tretmane.

Hemodijalizu će i dalje primati samo oni pacijenti koji imaju kontraindikacije, odnosno čije je zdravstveno stanje takvo da ne mogu primati hemodijafiltraciju”, poručuju iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

ATV

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login