Dodik nadmudrio Pavića: Kupovinom obezbijeđena većina za “Ljubiju”

Atmosfera u Narodnoj skupštini Republike Srpske i oko nje dostiže tačku usijanja kako se približava dan odluke o privatizaciji državnog kapitala u Rudniku željezne rude „Ljubija“.

U skupštinskim kuloarima otvoreno se priča da vlast i potencijalni kupac Evgenij Zotov raznim metodama kupuju glasove poslanika kako bi iz igre izbacili koalicionog partnera DNS, jer se od početka protivi privatizaciji. Istovremeno, radnici „Arselor Mitala“ iz Prijedora protestovali su u Banjaluci protiv namjere vlasti da akcije u rudniku proda „Izrael investment grupi“ (IIG) za 92 miliona KM.

Izvori „EuroBlica“ tvrde da je u NS RS već obezbijeđena većina koja će podržati prodaju većinskog paketa akcija RŽR „Ljubija“ kompaniji IIG. Prema tom izvoru, direktor “Izrael investment grupi” Zotov prije nekoliko dana održao je tajni sastanak sa poslanicima koalicije „Domovina“ u NS RS na kojem je obezbijedio podršku njihovih pet poslanika.

– Zotov je poslanicima „Domovine“ obećao da će u novoj rukovodnoj strukturi „Ljubije“, kao i u admistraciji RŽR, biti zaposlen određeni broj Bošnjaka, što nije bio slučaj sa „Mitalom“. Zotov je poslije toga dobio čvrste garancije poslanika te koalicije da će glasati za prodaju većinskog paketa akcija RŽR Ljubija IIG. O odluci poslanika „Domovine“ obaviješten je i potpredsjednik RS i član Predsedništva SDA Ramiz Salkić, koji je, inače, bio protiv toga da se „Ljubija“ proda toj kompaniji.

Nedim Čivić, poslanik „Domovine“, Salkiću je odmah poslije sastanka sa Zotovom, prema tvrdnjama izvora “EuroBlica”, poručio da niko iz vrha SDA nema pravo da bilo šta da prigovori odluci o podršci prodaje „Ljubije“ sve dok Bakir Izetbegović, zajedno sa Dodikom, pokušava da u parlamentu BiH progura zakon o akcizama.

Prema tim izvorima, za prodaju „Ljubije“ glasaće i poslanici SDS-K Nenad Stevandić i Slavko Dunjić, kao i samostalni poslanici Ilija Stevančević i Vojin Mitrović, što zajedno sa poslanicima SNSD, SP, „Domovine“ čini komotnu većinu u Parlamentu RS od 44 poslanika.

Nastavak Nardone skupštine Republike Srpske na kojoj će se donijeti konačna odluka o prodaji “Ljubije” kompaniji IIG zakazan je za utorak.

Zanimlivo je da se radi o kompaniji, registrovanoj u Dominikanskoj Republici i da nema tradiciju u obavljanju rudarskih poslova.

BNTV

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login