Dodik će dnevno trošiti 90 KM na cvijeće?

Kabinet Milorada Dodika nabavlja cvijeće i cvjetne aranžmane u tenderu po kojem je predviđeno da predsjednik Republike Srpske svakog radnog dana u godini u prosjeku troši gotovo 90 maraka na cvijeće.

Nabavka cvijeća vrijednosti 23.000 konvertibilnih maraka raspisana je nakon što je u martu 2017. godine istekao raniji ugovor iste vrijednosti. Tokom posljednje tri godine Dodikov kabinet potrošio je više od 60.000 KM za cvjetne aranžmane, javlja Birn.

Lazo Zrnić, vlasnik cvjećare “Višnja” iz koje se nabavlja cvijeće, kaže kako aranžmane pravi po narudžbi Kabineta predsjednika Republike Srpske. Narudžbe nisu toliko česte, kaže Zrnić i dodaje da nekada prođe 20 dana do mjesec između narudžbi. Najviše posla, kako kaže, ima kada je Dan Republike Srpske, i tada napravi i do 50 vijenaca, ili njih 15 za godišnjicu smrti bivšeg predsjednika Republike Srpske Milana Jelića.

Osim ovih narudžbi, Zrnić kaže da tokom godine napravi od 15 do 20 isporuka.

“Nije to baš neki unosan posao”, ističe Zrnić iako stavka “uređenje prostora, cvjetni aranžmani” u budžetu Kabineta predsjednika u prosjeku godišnje iznosi 20.000 KM.

Prosječna cijena jednog vijenca koji Zrnić napravi za Dodikov kabinet iznosi 70 KM, kaže vlasnik cvjećare “Višnja”. Tvrdi kako pravi oko 100 vijenaca godišnje.

Uslovi na osnovu kojih je dobio ovaj tender bili su, kaže Zrnić, da cvijeće može isporučiti u svakom trenutku i na prostoru cijele Republike Srpske te “kvalitet cvijeća, pouzdanost i povjerljivost”.

Kada je Dodik nedavno prekinuo štrajk radnika Željeznica Republike Srpske, radnicima je obećao jednu platu i rekao da za ostale plate za sada nema novca. U isto vrijeme, Dodikov kabinet provodio je nabavku kojom će trošiti po jednu prosječnu platu u Željeznicama na cvijeće svakih sedam radnih dana.

Radnike Željeznica Dodik je nakon prekinutog štrajka častio u obližnjem lokalu. Godišnje je predsjedniku Republike Srpske na raspolaganju više od 700.000 KM za hranu, piće i druge troškove koje napravi van kancelarije. Kabinet predsjednika je tokom 2016. godine potrošio i 135.000 KM na nabavku ordena, medalja i plaketa, a najviše novca iz budžeta od deset miliona troši se na plate uposlenih.

Kabinet predsjednika nije odgovorio na zahtjev Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) za informacije i komentar o nabavci cvijeća.

Ivana Korajlić, glasnogovornica organizacije Transparency International, smatra kako je najspornije to što se u većini ugovora za nabavku cvijeća sklapa takozvani okvirni sporazum, koji ostavlja prostor instituciji da po potrebi naručuje cvijeće i u kojem nije naveden tačan iznos robe koja se nabavlja.

“Tu se ostavlja puno prostora jer kasnije nema nikakvih izvještaja o izvršenju samih ugovora, ostavlja se puno prostora za sumnju da li je zaista ta količina i potrošena i da li je bila opravdana”, kaže Korajlić i dodaje kako su Dodikovi troškovi kabineta “ogromni”.

Vijence od svježeg cvijeća i ruža za obilježavanje značajnih istorijskih događaja koje, kako se navodi u nabavci, organizuje Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, nabavlja i Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite. Ugovor koji traje do sredine jula vrijedan je 11.000 KM.

Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata također nabavlja rezano cvijeće, odnosno položajne bukete. Nabavka iz augusta 2016. godine vrijedna je 9.400 KM, a nedavno je napravljena nova od 7.600 KM.

Grad Tuzla prošle je godine za slične namjene proveo nabavku vrijednu 13.000 KM. Novac za cvijeće se izdvaja i na kantonalnom nivou. Ured za zajedničke poslove Tuzlanskog kantona izdvaja 28.000 KM za cvijeće koje će kupovati od kraja 2015. do kraja 2017. godine.

Neznatno manje novca za “cvijeće i cvjetne aranžmane” trošila je i Vlada Unsko-sanskog kantona. U martu 2015. godine provedena je nabavka vrijedna 25.000 KM.

U Brčkom ne navode tačnu namjenu cvijeća u vrijednosti od 7.000 KM osim da je za potrebe gradonačelnika i Odjela za privredni razvoj, sport i kulturu.

Grad Sarajevo i dvije gradske opštine tokom posljednjih godinu dana u budžetima su predvidjeli najmanje 40.000 KM za cvijeće. Gradska uprava je nabavkom planirala izdvojiti 12.000 KM za “stolne aranžmane, ležeće bukete, vijence i ručne bukete” u posljednjih godinu dana.

U istom periodu važeća je nabavka “buketa od svježeg cvijeća, vijenaca i cvjetnih aražmana za potrebe službi Općine Novo Sarajevo” vrijedna 12.800 KM. Susjedna opština Novi Grad za 2016. i 2017. godinu planira potrošiti 17.000 maraka na cvijeće.

Ove nabavke samo su dio ukupnih troškova bosanskohercegovačke administracije za cvijeće, a vrijede ukupno gotovo 200.000 KM. Niti u jednoj nabavci se ne radi o cvijeću na javnim površinama, nego isključivo o cvijeću koje politicari polažu na spomenike i u kojima uživaju u svojim kancelarijama i radnim prostorima.

Fokus

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login