Dobre navike umanjuju efekt starenja

Mladalački izgled u zrelim godinama nije uvjetovan genetikom već dobrim životnim navikama, zaključak je studije sprovedene na američkom univerzitetu Harvard. Naime, istraživači su ustanovili da su žene koje su više spavale, vodile računa o ishrani, pile vitamine i minerale, redovno koristile kreme za hidrataciju kože i održavale tjelesnu težinu u granicama normale izgledale čak deceniju mlađe od svojih godina.

S druge strane, žene koje se nisu pridržavale ovih životnih navika izgledale su starije. Ova studija pokazala je da dobre navike umanjuju efekte starenja čak i među ženama koje su imale “lošiju” genetiku, odnosno čiji su roditelji u starosti imali znatno veći broj bora i slabiji tonus kože. Također je potvrđeno da su sunčanje i pušenje najštetniji po mladalački izgled.

Interesantan je i zaključak da žene sa prekomjernom tjelesnom težinom umanjuju šansu da izgledaju mladoliko kada napune 50 godina. Razlog tome je što višak kilograma u starijem životnom dobu narušava kompletno zdravlje.

– Studija je definitivno pokazala da mladalački izgled u zrelim godinama je najvećim dijelom uvjetovan životnim stilom i spoljnim uticajima, dok genetika ima vrlo malo uticaja – rekao je dr. Frok Nojser, jedan od glavnih istraživača na ovom projektu.

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor