Dobavljači u BiH žele dotući Konzum da bi ga jeftino kupili

Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak posljednjih dana ima daleko više problema s dobavljačima u BiH nego u Hrvatskoj. Bh. dobavljači traže plaćanje robe u roku, znajući da Konzum to ne može poštovati, piše hrvatski tportal.

Konce iz pozadine povlače političari, a sve kako bi bacili Konzum na koljena i potom ga jeftino preuzeli, piše ovaj poznati portal. Konzumu probleme podjednako rade dobavljači iz Republike Srpske i Federacije, dok su hrvatski dobavljači spremni na saradnju i konstruktivne razgovore, tvrdi dobro upućen izvor ovog medija.

Oko na Konzum u BiH bacile su neke interesne skupine koje za svoje iscrpljivanje hrvatske firme imaju i političku podršku. Sigurno se može pretpostaviti da će o toj temi biti i riječi na zajedničkoj sjednici hrvatske i Vlade BiH u petak u Sarajevu.

Ramljak i premijer Andrej Plenković moraju pronaći način da umire dobavljače iz BiH koji nemogućim zahtjevima pripremaju teren za preuzimanje Konzuma, navodi hrvatski portal.

– Svi ti koji pritišću iz političkih interesa sad traže da im se sve plati u roku, a do jučer su trpjeli da im se ne plati po 200 dana. Oni vjerojatno vode neke pozadinske igre i tim pritiskom žele dovesti do situacije da neko preuzme Konzum. Hrvatskim proizvođačima je u interesu da Konzum opstane, kaže izvor tportala.

Agrokor se iz ove situacije planira vaditi na dva načina. S obzirom na to da je Konzum dužan Mercatoru znatan iznos novca za najamnine trgovina u BiH, poslovanje bi u potpunosti mogao preuzeti Mercator. U tom slučaju napravio bi se kompletan rebranding jer Konzum nije atraktivan u „srpskom i bošnjačkom dijelu zemlje“, navodi tportal.

– Druga je opcija da u Hercegovini ostane Konzum. To je još uvijek u fazi koncepta koji Agrokor mora dovršiti s Mercatorom i izaći pred sve dobavljače. Očito je da ne mogu podmirivati sve obaveze u roku, ali zato se mora postići bilo kakav dogovor, kaže ovaj izvor.

Kako se kroz Konzum u BiH izvoze stotine tona hrvatske robe, strateški je interes očuvanje tog lanca. Jedan od najvećih Agrokorovih dobavljača kaže kako su razgovori o njegovom preustroju tek u informativnoj fazi, ali da vremena nema:

– Za desetak dana treba donijeti model rješenja tog pitanja. Kada se govori o Konzumu u BiH, finansije nisu velik izazov, već je to politika, kaže sagovornik hrvatskog tportala.

BiznisInfo

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login