DNS traži da se “pretresu” svi ministri

Iako je do sjednice o izglasavanju nepovjerenja Vladi RS ostalo manje od sedam dana, i dalje je nejasno hoće li Vlada koju predvodi Željka Cvijanović u političku “penziju”. Ipak, po svemu sudeći, nešto je vjerovatniji scenario po kojem će postojeća vlada ostati, s obzirom na to da se, kako nam je nezvanično reklo nekoliko sagovornika, ni SNSD-u ni DNS-u ne isplati ići u opoziciju ili tražiti nove potencijalne partnere.

Naime, kako nam je objašnjeno, ako SNSD privoli nekoliko poslanika SDS-a da ih podrži, time neće povećati stabilnost većine. S druge strane, DNS zna da bi u rušenje postojeće većine mogao ići sa “Domovinom”, što opet ne bi bilo dobro prihvaćeno od dijela njihovog glasačkog tijela.

Saznajemo da DNS nema ništa protiv da se raspravlja o radu njihovih ministara, ali insistiraju na tome da se raspravlja i o ministrima iz drugih stranaka većine. Podsjećanja radi, u vladajućoj koaliciji “zaškripalo” je nakon što je pred poslanike u NS RS stigla inicijativa Vlade o izglasavanju prodaje preostalih državnih akcija u Rudniku Ljubija. Za zvanične izjave juče niko nije bio dostupan ni u DNS-u ni u SNSD-u. U DNS-u su nam samo kratko rekli da će s izjavama sačekati poslije pres-konferencije koju je Marko Pavić, predsjednik stranke, zakazao za danas u Prijedoru.

U SNSD-u Radovan Višković, predsjednik Kluba te stranke u Narodnoj skupštini RS, juče se nije javljao na telefon, a ostali naši sagovornici iz te stranke su rekli da je njihov stav odavno poznat i da se neće mijenjati. S druge, pak, strane, ni u opoziciji ne postoji preveliki entuzijazam da se ide na rušenje Vlade, posebno u najvećoj stranci SDS-u, koja je dijelom zabavljena unutrašnjim previranjima. SDS očigledno smatra da će postojećom taktikom – uskraćivanjem novca Vladi RS kroz nezaključivanje aranžmana sa MMF-om “iznuriti” Vladu i dovesti do razočaranja njenim radom od strane glasača koji podržavaju SNSD.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, kaže da je ova vlada najlošija vlada u istoriji RS i da je zato treba srušiti. “Očekujemo da bude rasprava o dokumentu koji smo pripremili za opoziv.

Vjerujem da imamo većinu za to u NS RS, ali i ako ne bude rasprave na sjednici 31. maja imamo način da materijal koji smo spremili dođe na drugi način pred poslanike NS RS i to ćemo uraditi”, rekao je Borenović. O nepovjerenju Vladi glasaće se 31. maja, a Milorad Dodik, predsjednik RS, ranije je ocijenio da opozicija neće biti u stanju ni da izglasa dnevni red, a kamoli da sruši većinu. Da bi se Vlada oborila potrebna je podrška 42 poslanika.

Nezavisne

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login