DNS traži da se “pretresu” svi ministri

Iako je do sjednice o izglasavanju nepovjerenja Vladi RS ostalo manje od sedam dana, i dalje je nejasno hoće li Vlada koju predvodi Željka Cvijanović u političku “penziju”. Ipak, po svemu sudeći, nešto je vjerovatniji scenario po kojem će postojeća vlada ostati, s obzirom na to da se, kako nam je nezvanično reklo nekoliko sagovornika, ni SNSD-u ni DNS-u ne isplati ići u opoziciju ili tražiti nove potencijalne partnere.

Naime, kako nam je objašnjeno, ako SNSD privoli nekoliko poslanika SDS-a da ih podrži, time neće povećati stabilnost većine. S druge strane, DNS zna da bi u rušenje postojeće većine mogao ići sa “Domovinom”, što opet ne bi bilo dobro prihvaćeno od dijela njihovog glasačkog tijela.

Saznajemo da DNS nema ništa protiv da se raspravlja o radu njihovih ministara, ali insistiraju na tome da se raspravlja i o ministrima iz drugih stranaka većine. Podsjećanja radi, u vladajućoj koaliciji “zaškripalo” je nakon što je pred poslanike u NS RS stigla inicijativa Vlade o izglasavanju prodaje preostalih državnih akcija u Rudniku Ljubija. Za zvanične izjave juče niko nije bio dostupan ni u DNS-u ni u SNSD-u. U DNS-u su nam samo kratko rekli da će s izjavama sačekati poslije pres-konferencije koju je Marko Pavić, predsjednik stranke, zakazao za danas u Prijedoru.

U SNSD-u Radovan Višković, predsjednik Kluba te stranke u Narodnoj skupštini RS, juče se nije javljao na telefon, a ostali naši sagovornici iz te stranke su rekli da je njihov stav odavno poznat i da se neće mijenjati. S druge, pak, strane, ni u opoziciji ne postoji preveliki entuzijazam da se ide na rušenje Vlade, posebno u najvećoj stranci SDS-u, koja je dijelom zabavljena unutrašnjim previranjima. SDS očigledno smatra da će postojećom taktikom – uskraćivanjem novca Vladi RS kroz nezaključivanje aranžmana sa MMF-om “iznuriti” Vladu i dovesti do razočaranja njenim radom od strane glasača koji podržavaju SNSD.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, kaže da je ova vlada najlošija vlada u istoriji RS i da je zato treba srušiti. “Očekujemo da bude rasprava o dokumentu koji smo pripremili za opoziv.

Vjerujem da imamo većinu za to u NS RS, ali i ako ne bude rasprave na sjednici 31. maja imamo način da materijal koji smo spremili dođe na drugi način pred poslanike NS RS i to ćemo uraditi”, rekao je Borenović. O nepovjerenju Vladi glasaće se 31. maja, a Milorad Dodik, predsjednik RS, ranije je ocijenio da opozicija neće biti u stanju ni da izglasa dnevni red, a kamoli da sruši većinu. Da bi se Vlada oborila potrebna je podrška 42 poslanika.

Nezavisne

Lim profi, Prijedor Panta Rhei, masazno-kozmeticki studio, Prijedor Pogrebno Iris