Djeca iz BiH nadmašila Norvežane

Prema posljednjim statističkim podacima objavljenim u Norveškoj, djeca imigranata imaju daleko bolje obrazovanje od rođenih Norvežana. Ovdje se posebno ističu djeca bh. imigranata, ali i imigranata iz Kine, Šri Lanke, Indije…

Naime, čak 87 odsto djevojčica i 85 odsto dječaka porijeklom iz Bosne i Hercegovine završi petogodišnje srednje obrazovanje (Videregående skole) u roku od pet godina. Prosjek Norvežana koji tu vrstu obrazovanja završe u tom roku je 66% za djevojčice te svega 51% za dječake. “To je zaista obećavajuće i ohrabrujuće.

Ipak, mislim da je razlog za to činjenica da ne smijemo da protraćimo šansu koju smo dobili u Norveškoj”, kaže Una Pašović, porijeklom iz BiH. Njeni roditelji su izbjegli u Norvešku tokom devedesetih, kada je izbio građanski rat u BiH. Pašovićeva vjeruje da u Norveškoj postoji dosta motiva za uspjeh. “Bili smo izbjeglice kada smo došli u Norvešku. Sada ne smijemo propustiti šanse i mogućnosti koje imamo u Norveškoj. Naši roditelji su vrlo jasni da obrazovanje ne smijemo uzimati zdravo za gotovo”, kaže Pašovićeva.

Nezavisne

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login