Djeca iz BiH nadmašila Norvežane

Prema posljednjim statističkim podacima objavljenim u Norveškoj, djeca imigranata imaju daleko bolje obrazovanje od rođenih Norvežana. Ovdje se posebno ističu djeca bh. imigranata, ali i imigranata iz Kine, Šri Lanke, Indije…

Naime, čak 87 odsto djevojčica i 85 odsto dječaka porijeklom iz Bosne i Hercegovine završi petogodišnje srednje obrazovanje (Videregående skole) u roku od pet godina. Prosjek Norvežana koji tu vrstu obrazovanja završe u tom roku je 66% za djevojčice te svega 51% za dječake. “To je zaista obećavajuće i ohrabrujuće.

Ipak, mislim da je razlog za to činjenica da ne smijemo da protraćimo šansu koju smo dobili u Norveškoj”, kaže Una Pašović, porijeklom iz BiH. Njeni roditelji su izbjegli u Norvešku tokom devedesetih, kada je izbio građanski rat u BiH. Pašovićeva vjeruje da u Norveškoj postoji dosta motiva za uspjeh. “Bili smo izbjeglice kada smo došli u Norvešku. Sada ne smijemo propustiti šanse i mogućnosti koje imamo u Norveškoj. Naši roditelji su vrlo jasni da obrazovanje ne smijemo uzimati zdravo za gotovo”, kaže Pašovićeva.

Nezavisne

You must be logged in to post a comment Login