Dan bijelih traka: Sjećanje na hiljade ubijenih Prijedorčana

Današnji dan, 31. maj, Prijedorčane sjeća na početak rata, masovna ubistva i najsurovije zločine počinjene nad civilima.

Vlasti su na ovaj dan 1992. godine naredile nesrpskom stanovništvu da svoje kuće obilježe isticanjem bijelih čaršafa ili zastava na vidnim mjestima, te da prilikom izlaska iz kuće oko ruke nose bijelu traku, označavajući ih tako jasnim metama koje treba protjerati, ubiti, zatvarati u logore… Ljudi s bijelim trakama bili su tih dana ništa drugo do oni koje treba mučiti, oni koji trebaju nestati, premda su još do jučer bili komšije i prijatelji svojih dželata.

Ovo je bio samo jedan u nizu poteza ponižavanja, maltretiranja i psihološkog ubijanja civila. Oko 30 hiljada djece, žena i muškaraca, bošnjačke, hrvatske i druge nesrpske nacionalnosti završilo je u zloglasnim logorima kao što su Omarska, Keraterm i Trnopolje, gdje su mučeni, zlostavljani i ubijeni dok se za određenim brojem još traga.

Neki Prijedorčani su mučeni i ubijani na kućnom pragu, naočigled porodice, a potom su na kamionima prevoženi kroz cijeli grad da bi bili zatrpani u masovne grobnice. Najveća masovna grobnica iz proteklog rata Tomašica pronađena je upravo nadomak Prijedora.

U ovome dijelu Bosne i Hercegovine ubijane su kompletne porodice i to u jednom ili u nekoliko dana. Rat je u Prijedoru odnio živote 3.173 civila, a više od 53.000 nesrba bile su žrtve progona i deportacija.

Povodom obilježavanja 25. godišnjice napada na Prijedor i obilježavanja Dana bijelih traka danas će biti organizovan mimohod glavnom prijedorskom ulicom i komemorativni skup. Simbolično, kao i svake godine, položit će se 102 ruže za 102 ubijene djece Prijedora.

Predsjednik Udruženja logoraša “Prijedor 92” Mirsad Duratović je kazao da će se ovogodišnja komemoracija posvetiti ubijenoj djeci Prijedora, odnosno inicijativi za izgradnju spomenika.

Obilježavanje ovog dana bit će organizovano i u drugim gradovima BiH, a u Sarajevu će biti održana akcija “Zajedno protiv negiranja”.

Iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida pozvali su da se na vozilima gradskog prijevoza danas postave bijele trake na vidljivim mjestima kako bi simbolično podsjetili na naredbu koju su izdale ratne vlasti Prijedora 31. maja 1992. godine. U sklopu akcije “Zajedno protiv negiranja” također su pozvali sve javne ustanove da istaknu bijele trake kako bi poslale direktnu poruku podrške i na ovaj način odale počast prijedorskim žrtvama.

– Cilj incijative je da na ovaj dan budemo glas i podrška onima koji više nisu sa nama, a posebno 102 ubijene djece Prijedora i više od 3.000 ubijenih civila kojima prijedorska vlast do danas osporava izgradnju spomen-obilježja. Najmanje što možemo da uradimo jeste da ne dozvolimo da se nevine žrtve zaborave i počinjeni zločini negiraju – saopćeno je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Faktor

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login