Dajana Dangubić je prva žena komandir tenka OSBiH

Početkom septembra 2017. godine biće objavljen peti Javni konkurs za prijem kandidata u početnom činu oficira Oružanih snaga BiH (OS BiH).
Na konkurs se mogu prijaviti djevojke i mladići koji imaju završen fakultet. Biti oficir u OS BiH znači biti dio tima koji se konstantno razvija i napreduje, ističe potporučnik Dajana Dangubić.

Inače, Dajana je prva žena komandir tenka M-84 u Oružanim snagama BiH (OS BiH).

“Moja profesionalna vojna specijalnost je oklopno mehanizovani rod, gdje obavljam dužnost komandira tenka M-84. Biti oficir Oružanih snaga BiH znači biti u prilici učiti mnogo, ići na razna školovanja, kako u inostranstvo tako i u BiH. To je jedan kvalitetan sistem, gdje se znanje, rad i zalaganje cijene bez obzira na rodne razlike. I zaista vjerujem da žene mogu sve”.

Pored svog posla, Dajana voli prirodu i sport.

Završetak Agromediteranskog fakulteta u Mostaru 2013. godine, Dajana je obilježila na poseban način, skočivši sa Starog mosta.

“Ja sam jedna od sedam žena koji su ikada skočile sa Starog mosta, i jedina koja je to ponovila više puta. Inače, volim adrenalinske sportove jer mi pomažu da kroz poznavanje sebe, samokontrolu i disciplinu pomjeram sopstvene granice.”

Dajana je apsolutna državna prvakinja u olimpijskom dizanju tegova i osvajala je medalje na evropskim i svjetskim takmičenjima. Rekreativno se bavi paraglajdingom, sportskim penjanjem po stijenama i alpinizmom.

“I sport i vojska mi nude da budem bolja verzija sebe i da konstantno napredujem i težim ka novom cilju. Kada ispunim svoja očekivanja zaista budem sretna”, riječi su Dajane Dangubić.

Klix

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login