Đaci Medicinske škole u Bihaću pozvani na nastavu mimo zakona

Katolički školski centar “Ivan Pavao Drugi” u Bihaću pozvao je učenike koji su upisali Srednju medicinsku školu u okviru ovog centra da se odazovu početku školske godine, koja će započeti u ponedjeljak, iako iz Ministarstva obrazovanja USK upozoravaju da se sve odvija protivzakonito.

Resorni ministar Muhamed Ramić kaže kako se rukovodstvo ove ustanove oglušilo o ranija upozorenja da ne vrše upis učenika u medicinsko zanimanje s obzirom na to da je krajem juna Skupština USK donijela odluku da obustavi finansiranje rada ove stručne škole. “Prema našim saznanjima, oni su upisali dva prva razreda medicinara i nisu poslušali naša upozorenja.

Najveći gubitnici u svemu, bojim se, biće roditelji i učenici”, istakao je Ramić. Na pitanje šta će biti sa učenicima koji su već upisani, Ramić je rekao kako je jedno od mogućih rješenja da se oni prebace u Srednju medicinsku školu u Bihaću. Ramić je naveo kako su od rukovodstva KŠC “Ivan Pavao Drugi” tražili da pribavi garancije svog osnivača, Banjalučke katoličke biskupije, o tome da će finansirati rad Srednje medicinske škole.

“Nemaju garancije o finansijskoj održivosti, nemaju zakonsko odobrenje za rad i znači sve što rade je nelegalno, zbog čega bi neko trebao i odgovarati”, rekao je Ramić. On je potvrdio kako će Ministarstvo obrazovanja USK nastaviti finansirati rad Osnovne škole i Gimnazije, koje djeluju u sklopu pomenute ustanove. Iz Banjalučke biskupije su nas na pitanje kako će riješiti ovu situaciju uputili na Slavu Grgića, direktora KŠC “Ivan Pavao Drugi”. On, međutim, nije želio komentarisati cijelu situaciju kratko istakavši kako će sve biti riješeno tokom naredne sedmice. Podsjećamo, cjelokupna situacija se iskomplikovala krajem prošle školske godine, kada su iz KŠC zatražili povećanje budžetskih sredstava.

Tada je ustanovljeno kako je pomenuta stručna škola pune četiri godine radila bez potrebnih zakonskih dozvola, pa su u pitanje došle i diplome svršenih srednjoškolaca. Na kraju diplome su nostrificirane, ali je donesena odluka da se prestane finansirati rad Srednje medicinske škole iz kantonalnog budžeta. Ministar Ramić je istakao kako je sva dokumentacija o ovom slučaju proslijeđena Tužilaštvu USK. “Ne znam kako je Srednja medicinska škola mogla raditi u okviru KŠC pune četiri godine bez potrebnih zakonskih dozvola i ko im je to omogućio”, rekao je Ramić.

Nezavisne

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login