Da li se iza kupca “Ljubije” kriju domaći tajkuni i Arie Livne?

Firma koja je dobila zeleno svjetlo vlade Republike Srpske da kupi Rudnik željezne rude (RŽR) „Ljubija“ je “Izraeli investment grupa“ Commonwealth of Dominica. Pored vlade zeleno svjetlo treba da daju i poslanici Narodne skupštine Republike Srpske već na narednom skupštinskom zasjedanju. Izraelska firma o kojoj se u javnosti samo špekuliše treba da kupi 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala Akcionarskog društva Rudnici željezne rude “Ljubija” za 92 miliona KM.

Pored izraelaca za ovaj vladin paket bili su zainteresovani iz svjetski poznate kompanije `Arselor Mital`, alji njihova ponuda je bila puno niža. “Arselor Mital” nudio je 63 miliona KM za kupovinu akcija “Ljubije”.

I u drugim uslovima ponude Izraelci su bili bolji i vlada se odlučila za njih.

Međutim, izraelska firma u odosu na “Arselor Mital” je manje poznata i nema tradiciju u ovom poslu.

Ovo je inače drugi put da se ove dvije kompanije bore za vladin paket u rudniku željezne rude “Ljubija iz Prijedora.

U prvom pokušaju, taj posao je propao jer predsjednik DNS-a, koji je iz Prijedora, to blokirao prošle godine.

Iako ministar industrije energetike i rudarstva Petar Đokić kaže da sada neće biti problema za ovu vladinu odluku jer su on i Milorad Dodik obezbijedili dovoljan broj glasova u NSRS.

DNS Marka Pavića je glavni partner u vlasti milorada Dodika i za sada ne komentariše ovaj slučaj.

Ranije je za izraelsku kompaniju tvrdio da se bavi “špekulativnim” poslovima i da njihova ponuda nije ozbiljna.

Poslovni portal “Capital” ranije je otkrio zanimljive podatke o izraelskoj firmi, koji su na korak da postanu vlasnici Rudnika željezne rude “Ljubija”.

Prema tom portalu, iza firme Israeli Investment Group kriju se Arijela Esther Livne, kćerka Aria Livnea, i Boško Šušnjar, čiji je otac vlasnik “Eko Bel” Laktaši.

Zanimljivo je i to, kako je navodio Capital, da je sjedište firme Israeli Investment Group u zgradi “Integre” Slobodana Stankovića, koja je u krugu zgrada Administrativnog centra vlade Republike Srpske.

Ari livne, čija kćerka je jedan od suvlasnika izraelske kompanije, je savjetnik predsjednika Republike Srpske i šef predstavništva RS u Jerusalimu, za koje je ovih dana otkriveno da ne postoji.

Porodica drugog suvlasnika Boška Šušnjara, kako je tada otkrio Capital, je vlasnik laktaške firme “Eko Bel” koja je dobila milionske kredite od IRB i ima unosne ugovore o deratizaciji sa gradovima i opštinama.

Prema istom izvoru, vlasnici Israeli Investment Group-Balkan Banja Luka su tri firme: Israeli Investment Group – Overseas Inc sa off shore ostrva Komonvelt Dominika, „Topgreen“ d.o.o. Laktaši i preduzeće „Lavi“ d.o.o. Banjaluka.

Vlasnici firme registrovane za uzgoj povrća, dinja i lubenica „Topgreen“ Laktaši su Ariela Esther Livne i Boško Šušnjar tehnički direktor firme “Eko Bel” Laktaši koja je u vlasništvu njegovog oca Vladimira Šušnjara.

Drugi domaći suvlasnik firme Israeli Investment Group je firma registrovana za prodaju električne energije “Lavi” a jedini vlasnik te firme (“Lavi”) je Evgenij Zotov.

Zotov je, kako je tada otkriveno, i direktor Israeli Investment Group-Balkan Banja Luka koja je imala jednog zaposlenog radnika i prijavljeni prihod za 2013. godinu od 151 KM.

Te godine imali su rashod od 56 605 KM, prema pisanju Capitala.

U 2012. godini poslovni prihod je iznosio 101 KM, a rashodi su bili 407 718 KM.

Inače, u javnosti se skoro ništa ne zna o kompaniji koja treba da postane vlasnik rudnika “Ljubija, ukoliko poslanici skupštine podrže vladinu odluku da proda većinski paket izraelskoj kompaniji “Izraeli investment grupa“ Commonwealth of Dominica.

Ekonomski stručnjaci su nepovjerljivi prema ovoj,navodno izraelskoj kompaniji o kojoj se malo zna u javnosti.

Buka

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login