Čokolada dobra za srce

Čokoholičari imaju razloga da se raduju – jedna studija pokazala je da njihov porok može biti zdrav za srce. Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u “British Medical Journal: Heart”, pokazalo je da umjereni unos čokolade, umanjuje rizik od fibrilacije srčanih pretkomora, stanja koje pogađa oko 8,8 miliona ljudi u Evropskoj uniji i povezuje se sa višim rizikom od šloga, otkazivanja srca, kognitivnim opadanjem i demencijom.

Istraživanje je sprovedeno između 1993. i 1997. na 55.000 Danaca starosti između 50 i 64 godine. Na početku studije prikupljeni su podaci o njihovom zdravstvenom stanju, životnim navikama i navikama u ishrani, prikupljeni su na početku studije, a svaki od učesnika trebalo je da odgovori na pitanja o tome koliko često jede čokoladu.

Kontrolisanjem njihovog zdravstvenog stanja, pokazalo se da su ispitanici koji su jeli dvije do šest porcija čokolade nedjeljno bili manje skloni razvoju fibrilacije srčanih pretkomora, u odnosu na one koji su jeli samo jedan komadić mjesečno.

Nezavisne

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login