Četiri godine od razornih poplava u BiH: Od obećane međunarodne pomoći stigli uglavnom krediti

Za obnovu kuća, imanja, preduzeća, te sanaciju ostalih posljedica majskih poplava iz 2014. godine BiH je do sada dobila manje od polovine obećane međunarodne pomoći.

Od oko 810 miliona evra, koliko su države, međunarodne organizacije i finansijske institucije obećale na Donatorskoj konferenciji u Briselu prije 4 godine, za BiH je do sada realizovano tek oko 300 miliona evra, uglavnom kredita.

– Zaključno sa 31. oktobrom 2016. ukupno je isplaćeno samo 37 odsto od obećanih sredstava, od čega je 89,5 miliona evra granta i 209,8 miliona evra kredita – podaci su Ministarstva finansija i trezora BiH, koji se nakon toga nisu bitno mijenjali.

Po evidenciji ovog ministarstva, najveće novčane donacije do sada je dala Evropska unija, koja je za oporavak od poplava isplatila više od 44 miliona evra za različite programe pomoći, a nakon nje najviše donacija su isplatili SAD, Danska, Japan, Njemačka, Švajcarska, Norveška i Švedska.

Kredite su uglavnom dali Međunarodni monetarni fond, Evropska investiciona banka i slične finansijske institucije, a još oko 350 miliona evra kredita je prvobitno predviđeno za BiH.  Po podacima iz izvještaja koji je još prošle godine usvojio Savjet ministara BiH, trebalo bi da stigne i još oko 50 miliona evra obećanih grantova.

Sporost

Ostaje nejasno zašto se dugo čekaju isplate tog novca i kada bi se nešto moglo pokrenuti sa te tačke.

– Može se zaključiti da i pored toga što je ostvaren visok nivo angažovanja sredstava obećanih na briselskoj Donatorskoj konferenciji, nesrazmjera između obećanih i isplaćenih sredstava međunarodne pomoći ukazuje da je potrebno ubrzati proces mobilizovanja i realizovanja sredstava, uključujući i grantove i kredite – zaključeno je u izvještaju.

Navodi se i da u narednom periodu treba ubrzati aktivnosti na izgradnji kapaciteta svih nivoa vlasti u BiH da se spriječi i smanji rizik od novih katastrofa.

Fondovi solidarnosti

Podsjećamo, prirodna katastrofa koja je prije četiri godine pogodila BiH prouzrokovala je štete i gubitke u vrijednosti većoj od dvije milijarde evra ili 15 odsto bruto društvenog proizvoda BiH.

Najveći dio, odnosno oko 70 odsto, odnosilo se na štetu koju je pretrpio privatni sektor.

– Negativne posljedice katastrofe nije bilo moguće sanirati bez podrške međunarodne zajednice – zaključuje se u izvještaju Savjeta ministara.

Istovremeno su u RS i FBiH formirani fondovi solidarnosti za pomoć poplavljenima, u koje su građani uplaćivali novac, a koji je, takođe, korišten za oporavak od posljedica poplava.

U toku izgradnja nasipa

U toku su projekti koji se realizuju sa Svjetskom bankom i Evropskom investicionom bankom, a odnose se na izgradnju nasipa i odbranu od poplava. Osim toga, pri kraju je realizacija projekta koji Vlada RS provodi zajedno sa UNDP i lokalnim zajednicama, a odnosi se na stambeno zbrinjavanje, navode iz Ministarstva finansija RS.

Podsjećaju da je iz Fonda solidarnosti RS za obnovu nakon majskih poplava ranije isplaćeno 12 miliona KM pomoći poljoprivrednicima, da je stanovništvu na raspolaganje stavljeno 87 miliona KM kroz vaučere i slično.

(Blic)

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila