Centri za socijalni rad traže policijsku zaštitu

Radnici i štićenici centara za socijalni rad u BiH veoma često susreću se sa raznim napadima i prijetnjama, te smatraju da im je potrebna policijska zaštita, a posebno nakon posljednjih ubistava u Srbiji koja su potresla i šokirala čitav region.

Iako se nisu sretali s teškim zločinima kao što su stravična ubistava dvije žene i jednog djeteta koji su se dogodili u Srbiji u centrima za socijalni rad, svaku vrstu napada je potrebno spriječiti, a alarmantna je činjenica da država po zakonu ovim ustanovama nije dužna da obezbijedi policijsko obezbjeđenje. Zbog toga neka rukovodstva su samoinicijativno angažovali privatne zaštitarske službe, dok ih većina nema. U Centru za socijalni rad Banjaluka kažu da na godišnjem nivou rade s više od 21.000 korisnika. Najrizičnije kategorije su im lica s problemima u mentalnom zdravlju, kao i lica u postupku mirenja bračnih partnera i povjeravanja djece zajednice, kao i regulisanja kontakta.

“Godišnje imamo nekoliko slučajeva verbalnih prijetnji, ali i pokušaja fizičkih nastraja na radnike. Unazad nekoliko godina broj prijetnji je povećan, a prijetnje koje upućuju stranke su obično najgnusnije pa čak i prijetnje smrću”, kažu u banjalučkom Centru za socijalni rad. Zbog toga, ali i prijetnji koje upućuju supružnici jedni drugima su, kako kažu, u prostorijama Centra angažovali fizičko obezbjeđenje, što je samo donekle urodilo plodom. “Počev od uvođenja obezbjeđenja broj prijetnji se nije značajno smanjio, ali budu dosta taktičniji”, govore u ovoj ustanovi. Dodaju da se najstrašniji napad na jednu od njihovih radnica dogodio van radnog vremena, kada je šetala s porodicom u samom centru grada.

“Imali smo i slučajeve zaključavanja našeg radnika u stan korisnika, a neki od nas su praćeni i uhođeni”, kažu u banjalučkom Centru za socijalni rad. Kada su u pitanju slučajevi nasilja među korisnicima, bilo je i toga u jednom slučaju da je muškarac fizički napao svoju bivšu suprugu, nakon čega je ona i pored obezbjeđenja imala fizičke povrede. Mediji su prije nekoliko godina pisali i o slučaju jednog samopovređivanja od strane korisnika u centru, gdje je korisnik prvo napao radnice, a onda je sebe povrijedio nožem.

Srđan Baralić, predsjednik Saveza udruženja stručnih radnika socijalne djelatnosti RS, izrazio je saučešće porodici nastradalih u Srbiji te podršku kolegama radnicima centara u kojima se sve dogodilo. “Kao strukovno udruženje izražavamo posebnu zabrinutost za sve češće ovako ispoljene oblike i načine rješavanja problema u porodici i društvu uopšte, za sve češću ugroženost, izloženost stručnih radnika i službenika ustanova, čiji rad i djelovanje su svakodnevno opterećeni širokim dijapazonom profesionalnih izazova i rizika”, kaže Baralić. On je istakao kako je porodičnopravna zaštita u dijelu primjene Porodičnog zakona jedna od najrizičnijih oblasti u kojima su potrebne dodatne analize u cilju zaštite korisnika i stručnih radnika.

“Sistem uređenja bračnih odnosa te regulisanja kontakta roditelju s kojim dijete ne živi u posljednje vrijeme predstavlja neke od najrizičnijih poslova u centrima za socijalni rad”, rekao je Baralić. Iz tuzlanskog Centra za socijalni rad takođe kažu da su ih vijesti o tragičnom događaju u Srbiji potresle. “Mislim da treba više poraditi na tome da se radnici samog centar s obzirom na to sa čim se sve susreću više zaštite. Da li pomoću nekog obezbjeđenja ili policije nije bitno. Zaštita ne bi trebalo da bude samo u prostorijama centra, nego i prilikom izlazaka na teren”, navode u ovoj ustanovi. “Mi smo prije imali jednu policajku koja je patrolirala.

Sada imamo svoje obezbjeđenje”, kažu u tuzlanskom Centru za socijalni rad. Ništa bolje nije ni u Mostaru, odakle kažu da se zaposleni svakodnevno u svom radu susreću s nasiljem, ali psihičkim. “Centar nema fizičko osiguranje objekta ni uposlenika Centra, a u slučaju da predviđamo postojanje opasnosti da bi moglo doći do neželjenih situacija tražimo pomoć policije radi pružanja zaštite”, kažu iz mostarskog centra.

Nezavisne

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login