Cazinjani od malina prave pekmez, sok, kompot i prodaju

Krajiški poljoprivrednici razočarani su cjelokupnim stanjem u ovoj privrednoj grani, te ne žele davati svoje proizvode po ponuđenim niskim otkupnim cijenama.

Većina shvata da nije rješenje ni uništavanje zasada, prije svega malinjaka, niti bacanje jer na kraju, oni koji najviše stradaju tim činom su upravo oni, proizvođači.

Kako bi im pomogli da svoj trud i rad ipak nekako i unovče, mještani džemata Vilenjača, Cazin, dosjetili su se da domaće proizvode poljoprivrednika, pekmez, sok, kompote, sami otkupljuju, svako onoliko koliko može. Jer, šta je bolje od domaćeg?

Vlasnik cazinske firme „Halko“, Hakija Halkić, poziva da svi obratimo pažnju na ovaj problem te pomognemo ako smo u mogućnosti:

– Možemo, na primjer, da dogovorimo sa njima da nam pripreme za zime kompot, pekmez… u teglama za nas, za uposlenike u našim firmama, a i za milošte ili poklona poslovnim partnerima umjesto rokovnika, kalendara, olovki…

Ideja je više nego zanimljiva, ali i ostvarljiva, što je ova firma već provjerila.

– Moja firma je prošle godine otkupila od našeg uposlenika par stotina tegli meda i to smo podijelili partnerima umjesto rokovnika. Allah, dž.š, zna, možda to bude i začetak nekakve prerađivačke industrije. Uglavnom, ne trebamo dopustiti da im propadnu nade i uloženi napori i finansije u njihov posao, istakao je Halkić za Cazin.NET.

Na Viberu je osnovana i grupa za džemat Vilenjača u kojoj se objavljuju ponude proizvođača domaćih proizvoda. Nadamo se da će se ideja proširiti i na ostale džemate te da ćemo svi zajedno na ovaj način uspjeti spasiti cazinsku, ali i cjelokupnu krajišku poljoprivredu.

ABC

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login