Cazin: Zbog birokratije djevojčica s cerebralnom paralizom ne može u vrtić

Supružnici Ismet i Vahida Dizdarević iz cazinskog naselja Crnaja već četiri mjeseca čekaju da četverogodišnju kćerkicu Iman, koja boluje od cerebralne paralize, upišu u vrtić “Hasnija Omanović” u Cazinu.

Djevojčici, koja od rođenja boluje od cerebralne paralize, neophodno je da ide u vrtić da bi se družila s drugom djecom, uz obaveznog asistenta koji bi bio zadužen za nju, a za kojeg bi se trebalo izdvojiti 140 KM mjesečno. Međutim, Dizdarevići od februara ne dobivaju odobrenje od Kantonalnog ministarstva obrazovanja.

Bez odobrenja

Iako je u februaru Ministarstvo odobrilo angažman pomoćnika za Iman o svom trošku, kada se mislilo da će Iman krenuti u vrtić, ipak je nastao spor.

– U februaru nam je Ministarstvo odobrilo da dijete upišemo u vrtić, ali kasnije su se predomislili i izbjegavaju da nam odgovore, odnosno da odobre našoj Iman pomoćnika u vrtiću. U toj ustanovi su nam rekli da su spremni upisati naše dijete, ali da ne mogu ništa poduzeti bez odobrenja Ministarstva – kazala nam je majka Vahida.

Porodica je podnosila tužbu na nekoliko adresa da bi Ministarstvo odobrilo upis u vrtić, ali to se još nije desilo. Prema riječima Vahide, oni će i dalje pokušavati sve što je u njihovoj moći da njihova Iman bude upisana u vrtić, jer smatraju da je to najbolje za nju.

Stav ministra

– Pokušali smo na lijep način, ali vidimo da ne ide, pa smo odlučili s tužbama – rekla je majka.

U Ministarstvu obrazovanja USK u posljednjih godinu i po promijenilo se čak pet ministara. Novi ministar Muhamed Ramić (SBB), koji je krajem aprila zadužio ovaj resor, nedavno se upoznao sa slučajem male Iman.

– Činimo sve da riješimo finansiranje asistenta za ovu djevojčicu, s čime su upoznati i u ovom cazinskom dječijem vrtiću. Ovdje se radi o osiguravanju sredstava za zaposlenje asistenta, s obzirom na to da je vrtić na grantu Ministarstva i dobiva sredstva za ciljne namjene. Sa slučajem djevojčice upoznao sam i premijera Rošića – kazao je ministar Ramić.

Mišljenje pedijatra

Logoped i pedijatar Nermin Toromanović ističe da je Iman potrebno da se druži s drugom djecom.

– Djetetu je potrebna socijalizacija s djecom. Ona je zainteresirana za igru s drugom djecom i voli ih. Primijetili smo da joj je potrebno društvo vršnjaka – kazao je Toromanović.

ABC

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login