Bosanski Petrovac: Družići slave 65, Bulajići 60, a Jungići 54 godine braka

Bosanski Petrovac je mjesto druželjubivih i gostoprimljivih ljudi, a poznato je i po dugovječnim brakovima.

Dijamantni pir

Ove godine tri porodice – katolička, pravoslavna i bošnjačka proslavljaju 54., 60. i 65. godišnjicu braka. Općina im je darovala po tortu i cvijeće u znak pažnje.

Petrovački načelnik Zlatko Hujić posjetio je bračni par Safeta i Kadiru Družić, koji ove godine obilježavaju svoj dijamantni pir, 65. godišnjicu otkako su se zagledali i uzeli.

Oboje su iz ovog mjesta, Kadira je iz porodice Hasedžić. Plod dugovječne ljubavi, sloge i međusobnog poštovanja dvoje 84-godišnjaka su djeca Esma, Esad i Šero i šestero unučadi.

– Prof. dr. Suljo Linić, Esmin sin, naučnik je svjetskog glasa i profesor na Univerzitetu Mičigen. Diplomirao je fiziku i hemiju na West Chester univerzitetu, doktorirao na Delavare univerzitetu, a postdoktorski rad odbranio na Fritzinstitutu u Berlinu. Općina Bosanski Petrovac dodijelila mu je plaketu grada 2014. – priča načelnik Hujić.

Mile (87) i Jela (80) Bulajić, bračni par iz Brestovca, 20. maja proslavili su 60 godina braka. Sudbina ih je, priča Jela, spojila slučajno, kad je Jela došla u Brestovac u posjetu rodbini. Jedno drugom su bili oslonac kroz najteža iskušenja, rat i sudbinski udes kada im je umro najstariji sin Ilija.

– Milu sam upoznala kad sam dolazila kod ujaka. Bio je rumen u licu, odmah se vidjelo da je zdrav – smije se Jela.

Ona je iz Bjelaja, iz porodice Radišić. Sa suprugom, šumskim radnikom, lijepo je živjela. Ako su se nekad i posvađali, brzo su se pomirili.

– Nisam pobjegla od đeda nikada, ni pomislila nisam na to. Danas žene samo kažu „odoh ja” – priča Jela.

Mile, veliki šaljivdžija i u devedesetim godinama, kaže malo u šali, malo u zbilji da nema uspješnog braka ako se ne sluša žena.

Ankica i Jakov Jungić, 87-godišnjaci, ove godine proslavljaju 54 godine braka. Iako u poodmaklim godinama, nikada nisu sami jer ih djeca Velimir i Vesna redovno posjećuju, dovodeći im petero unuka.

Plijene pažnjom

– To nam je najljepši događaj, da nam unuci uđu u kuću, ugriju naša staračka srca i ne zaborave ovaj grad, iz koga im potječu djed i baka – kažu Jungići.

Načelnik Hujić se ispričao sa sugrađanima supružnicima koji se više od pola stoljeća poštuju i plijene obostranom pažnjom

Avaz

Pogrebno Iris
%d bloggers like this: