Bosanska moda osvaja Emirate: BiH je mnogo više od rata, to je nosiva umjetnost

„BiH je mnogo više od rata“- kazao je Naid Džananović svima koji žele to da čuju.

Oni su mladi bračni par, Naid i Emina Džananović, koji se svim silama trude da prenesu tu činjenicu na ljude u Arapskim Emiratima, ili bilo kome ko svrati u njihovu novootvorenu radnju.

Početkom juna, Džananovići su otvorili radnju u tržnom centru na otoku Reem. Ovo je prva i jedina radnja u Ujedinjenim Arapskim Emiratima koja je u potpunosti posvećena bh. modi i svim drugim dodacima za žene. Cijela ideja se javila iz njihove strastvene ljubavi prema svojoj zemlji BiH, i potrebe da unesu udobnost u domove.

– Volimo našu zemlju i mnogo nam nedostaje, iako potpuno osjećamo da je Abu Dhabi naš drugi dom – objašnjava Emina koja je inače psihijatar po zanimanju, a koja se doselila u Abu Dhabi prošle godine sa svojim sinom Makom kako bi bili sa njenim suprugom i drugim sinom Kenanom.

– Bosna je u našoj krvi i želimo da podijelimo sa svijetom njenu ljepotu. Volimo umjetnost naše zemlje, dizajn, estetiku, kulturu, modu. Smatramo da je drugačije i jedinstveno i može biti mnogo cijenjeno negdje poput Arapskih Emirata, uključujući i ljude iz cijelog svijeta – kazala je Emina.

Kada su se prvobitno doselili u Abu Dhabi nisu imali namjeru uputiti se u ovakvu avanturu, budući da je Naid bio angažovan kao inžinjer na novom aerodromu, a Emina je tek dobila drugo dijete te je bila u potrazi za poslom u svojoj struci.

– Ubrzo nam se jako svidjelo ovdje i činili smo sve kako bismo ostali i ostvarili naš drugi dom ovdje. Jedne noći dok smo šetali rekla sam Naidu „možeš li zamisliti kada bi baš ovdje osjetio miris ćevapa“ – prisjeća se Emina.

Nedostajao im je dobro poznati miris i okus doma, a ubrzo su uvidjeli da u Abu Dhabiju i nema mnogo toga bosanskog.

Otvaranjem butika to se itekako promijenilo. Tu se može pronaći mnoštvo odjevnih predmeta bh. dizajnera, kao i drugih suvenira koji su sfecifični za BiH.

Drvene ogrlice, narukvice, ručno rađeno prstenje, torbe mladih i perspektivnih bh. dizajnera, neobičnih krojeva i printova, kao i odjeća, sve potpuno iz BiH.

– Radili smo pojedinačno sa svakim od dizajnera čije se stvari mogu pronaći u ovoj radnji, sada su nam poput porodice. Svi su oni jako strastveni u onome što rade i sa ponosom predstavljaju svoju zemlju – kazala je Emina, te dodala da je to što oni rade nosiva umjetnost.

Avaz

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login