Borjana Krišto: Smatram da građani ne trebaju plaćati taksu za javne RTV servise

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednica Delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Borjana Krišto izjavila je danas u Sarajevu da smatra da građani ne trebaju plaćati taksu za javne RTV servise.

Krišto je na seminaru “Nezavisnost i nepristranost medija” koji su organizovali PS BiH i PSVE, navela da mediji, a posebno javni, oslikavaju svu stvarnost Bosne i Hercegovine, iako bi trebali biti u funkciji istinitog i objektivnog informisanja.

Član PS BiH i šef Delegacije BiH u PSVE Senad Šepić rekao je da je jedan od ciljeva seminara otvoriti diskusiju o najboljim praksama i funkcionisanju javnih RTV servisa, što je posebno značajna tema trenutno u BiH.

“Vjerujem da ćemo čuti najbolja iskustva koja nam trebaju pomoći da BiH riješi taj problem koji je već duže vrijeme otvoren”, dodao je Šepić.

Predsjednica Potkomiteta PSVE za medije i informaciono društvo Guslun Bilgehan naglasila je da novinarstvo predstavlja posebno rizičan, ali i važan posao, te da sloboda medija postaje ključni preduslov za uspješno funkcionisanje demokratskih društava.

Navela je da u mnogim zemljama postoje ekonomski i politički pritisci na medije koji ih tjeraju na autocenzuru, ali uprkos tome još ima hrabrih novinara koji profesionalno obavljaju svoj posao.

Bilgehan je kazala da će na današnjem seminaru razgovarati kako novinarima obezbjediti uspješan i siguran rad, kao i njihovu nezavisnosti i odgovornost.

BNTV

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login