Blokirani računi dvije bolnice i 16 domova zdravlja

Akcija se nastavlja, a zbog neplaćanja doprinosa Poreska uprava blokirala je dvije bolnice i 16 domova zdravlja.

Zaključak vlade da se tekuće obaveze moraju redovno plaćati provodi se od polovine prošlog mjeseca, a spisak blokiranih sve je duži. Najgore je u Doboju gdje su blokirani i bolnica i dom zdravlja, a direktor bolnice poručuje da zakljućak Vlade ne može da provodi.

“Mogu da nas blokiraju koliko hoće, para nemamo, ni za stare ni za tekuće obaveze”, poručuje Vladi Milorad Živković. Kaže da godišnje od Fonda zdravstva dobiju 12 miliona i 800 hiljada marka i skoro sve im treba za plate, pa još 5 milione nedostaje za normalan rad.

“Očigledno da i republičke institucije žele da treniraju mišiće na ovoj ustanovi i onda se 200 hiljada stanovnika ove regije, 180 hiljada osiguranih neće moći liječiti”, poruka je Milorada Živkovića, direktora JU Bolnice Doboj.

Odluka Vlade da uvede red i dalje izaziva probleme u mnogim zdravstvenim ustanovama, ali ima i onih koji su počeli sa redovnim plaćanjem obaveza.

Najveći dužnik Klinički centar od nedavno redovno isplaćuje plate i doprinose tako da ostaje nejasno kako do sada nije bilo novca. Kolo sreće okrenulo se pa sada oni koji nisu dugovali ništa po prvi put nalaze se u blokadi.

Dom zdravlja u Gradišci nema zaostalih dugova, uvjerava načelnik opštine,ali je zbog tekućih ipak blokiran.

“Postoji neki dug Fonda prema Domu zdravlja, a Dom zdravlja je plaćao sve redovno za ovu prošlu i pretprošlu godinu. Sve izmirene doprinose ima, jedino nema u zadnja dva -tri mjeseca”, navodi Zoran Adžić, načelnik opštine Gradiška.

Šta je Vlada spektakularno smislila u nastavku akcije uvođenja reda u zdravstvu, ministar zdravlja nije htio da pojasni. Dragan Bogdanić kratko poručuje da će vladina mjera kojom se nalaže redovno plaćanje tekućih obaveza dati rezultat. Način izmirenja zaostalih dugova koji su premašili 300 miliona maraka još nije dogovoren.

ATV

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login