Bjelašnica dobija novi poslovno-sportski kompleks: Tereni za sve vrste sportova, dvorana, hotel…

Poslovno-sportski centar bit će napravljen na površini od 11,21 hektara s desne strane na ulazu u zonu Babinog dola, na nadmorskoj visini od blizu 1.300 metara.

Otvoreni i zatvoreni nogometni tereni

U sjevernom dijelu kompleksa planirana je izgradnja glavnog nogometnog terena dimenzija 80×120 metara koji će biti pokriven prirodnom travom te tribina od 1.000 mjesta s istočne strane. Iza tribine nalazit će se svlačionice i sanitarni čvorovi, kao i servis za posjetioce. U produžetku terena, prema južnoj strani, planirana je izgradnja terena s vještačkom travom, koji će biti pokriven balonom u zimskim mjesecima i imat će grijanje.

Pored će biti napravljen i pomoćni nogometni teren dimenzija 40×80 metara koji će također biti pokriven prirodnom travom. Uz to će biti po jedno igralište za mali nogomet (24×44 metara), rukomet (24×44 metara), košarku (24×44 metara) i odbojku (24×44 metara), koja će se moći koristiti i zimi jer će biti natkrivena.

Moderni hotel s 90 ležajeva

Centralni objekt čini sportska dvorana koja će se nalaziti u južnom dijelu u kontaktnoj zoni s Babinim dolom, hotel i objekt poslovno-sportskog centra.
Sportska dvorana imat će 500 mjesta za gledaoce i prateće sadržaje, dok će hotel imati 90 ležajeva, prostorije za sastanke, polivalentnu dvoranu za konferencije, prostor za odmor i zabavu, bazen, fitness i spa, teretanu, saunu, kuglanu te priručnu ambulantu i apoteku. Hotel će biti povezan sa sportskom dvoranom.

Urbanističko rješenje

Urbanističko rješenje

Poslovno-sportski objekt je mjesto u kojem će biti smješteno preduzeće koje upravlja ovim kompleksom, a sadržavat će i prostorije za sastanke i okupljanje sportista.

“Sportski centar Trnovo u prvom redu je predviđen za trenažni program i pripreme profesionalnih sportista tokom cijele godine. Međutim, u skladu s rasporedom tokom godine, aktivnosti sportskog centra trebaju biti dostupne svima, posebno djeci predškolske i školske dobi, studentima te ekskurzijama, kao i dnevnim posjetiocima”, navodi se u projektu.

Zbog toga će biti izgrađeni i hosteli, pansioni, planinski studentski dom i apartmani s pratećim sadržajima sportskog, rekreativnog i edukativnog karaktera koji će se nalaziti u zapadnom dijelu.

Nove saobraćajnice

Bitno je istaći da će svi objekti biti izgrađeni u skladu s prirodnim okruženjem te će biti posađene autohtone vrste biljaka s ovog područja.

Kako bi se olakšalo saobraćanje bit će izgrađene tri nove saobraćajnice: uz jugozapadnu ili zapadnu granicu Plana širine šest metara i trotoarom od dva metra, u istočnom dijelu prostora uz postojeću paralelnu saobraćajnicu za Babin do iste širine, te u sjeveroistočnom dijelu od 5,5 metara i trotoarom od dva metra.

Bit će izgrađen i parking prostor, kao i biciklistička staza te pješačke staze s klupama za odmor.

Ova odluka je sada upućena na javnu raspravu, a datum početka radova još nije poznat.

Klix
Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor