Bjela kuga dovela prosvjetu u škripac: U Prijedoru manje 105 prvačića

U osnovnim školama u Prijedoru i Oštroj Luci ove godine prvi put u đačke klupe sjelo je 520 prvačića, što je za 105 manje u odnosu na broj prvaka od prije godinu dana.

Od tog izgubljenog broja djece sada bi se moglo osnovati pet odjeljenja prvačića, a za godinu dana tri odjeljenja drugog razreda. Zbog manjeg broja djece, posljedice počinju da osjećaju i zaposleni nastavnici.

Predsjednik Aktiva direktora Osnovnih škola Prijedor Stevica Džogazović kaže da su zbog manjeg broja prvačića, tehnološki višak bila četiri nastavnika razredne nastave.

– Dva nastavnika iz Prijedora i dva nastavnika iz škola u Oštroj Luci bila su višak. Međutim, mi smo taj problem rješili tako što smo ih premjestili u druge škola na području našeg aktiva. Pored toga bila su višak i dva nastavnika predmetne nastave, ali i oni su preraspoređeni u druge škole – kaže Džogazović.

Da bi sačuvali posao za nastavnike, direktori su iskoristili i svoje zakonsko pravo da odjeljenja prvačića formiraju sa minimalnim brojem učenika. Tako razredi sa prvačićima najčešće imaju od 20 do 22 đaka. Učitelji će tako moći da se posvete više svakom od đaka, ali i sačuvaće posao godinu dana.

– Vidjećemo kako će to ići od iduće školske godine. U drugom razredu trebalo bi da u jednom odjeljenju budu 32 učenika, a ako ih je 33 ili više onda su to dva odjeljenja – objašnjava Džogazović.

U Osnovnoj školi „Petar Kočić“ u prijedorskom naselju Urije, ove godine manje je 18 prvačića, što je približno jednom manjem odjeljenju. Direktorica ove škole Gorana Bosančić kaže da to nije izazvalo veće probleme u ovoj školi.

– Prošle godine imali smo 145 učenika upisanih u prve razrede, dok ih je ove godine 127. Nismo imali viška radnika i bez problema smo krenuli i u ovu školsku godinu – priča Bosančić.

Kaže da u njihovoj školi normu dopunjavaju pojedini nastavnici predmetne nastave iz drugih škola. Dodaje da je ova obrazovna ustanova i ove godine iskoristila mogućnost organizovanja produženog boravka za đake.

– Produžen boravak kod nas se organizuje od pola sedam ujutru do pola sedam naveče i imamo za njega 90 prijavljenih učenika. Njega vode učitelj pedagog, nastavnik engelskog jezika koji ima pola norme pa tu nadoknađuje drugu polovinu, i angažovali smo dve učiteljice na deset mjeseci – objašnjava ona.

O manjem broju prvačića i višku zaposlenih prosvjetnih radnika, nije govorio ni ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević, nakon sastanka sa gradonačelnikom Prijedora Milenkom Đakovićem. Ministar Malešević je tada izjavio da u osnovnim školama na području Prijedora nema većih problema, osim neuslovnog objekta Područne škole u Rasavcima koja bi trebalo da bude rekonstruisana naredne godine.

Konsanatan pad broja učenika

Broj svih učenika u Osnovnim školama na području Prijedora stalno se umanjuje unazad 10 godina. Tako je 2006. godine u osnovnim školama bilo 7.389 učenika, dok ih ove godine ima 5.377. Za samo jednu deceniju broj osnovaca umanjen je za preko 2.000.

Blic

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login